Novi masakr u Siriji

BEJRUT, 1. juna 2012. (Beta-AP) - Naoružani napadači ubili su u petak 11 radnika državne fabrike djubriva u sirijskoj provinciji Homs, što je drugi slučaj za manje od nedelju dana koji liči na masovno pogubljenje, javili su sirijski aktivisti za ljudska prava.

Radnici su ubijeni u gradu Kazir, kada je napadnut autobus koji ih je vozio na posao, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Provladina fejsbuk stranica "Homs News Network" objavila je fotografije 11 muškaraca na podu prostorije koja bi mogla biti učionica. Za ubistva je optužila Sirijsku slobodnu vojsku, a kao razlog navela da su radnici bili zaposleni u državnoj firmi. Opozicija krivi vladu.

U poslednjim mesecima, situacija u Siriji postaje sve haotičnija i sve je teže utvrditi odgovornost za zločine. Vlada je novinarima ograničila slobodu kretanja i skoro je nemoguće potvrditi izveštaje sa obe strane.

Tela 13 muškaraca, od kojih su, kako se čini, mnogi bili pogubljeni, nadjena su u istočnoj provinciji Deir el-Zur, u blizini granice sa Irakom. Veruje se da su muškarci bili radnici jedne naftne kompanije. Nije jasno ko ih je ubio.

Prošlog petka i subote, 108 osoba ubijeno je u masakru u seoskoj oblasti Hule, a veliki broj žrtava činile su žene i deca, ubijeni u svojim kućama. Masakr je izazvao oštre osude celog sveta, a režim i opozicija optuživali su se medjusobno.

Pogledajte još