Lakin "Pokušaj"

Elvir Laković Laka je, zajedno sa sestrom Mirelom, u centru "Sava" održao koncert kojim može da bude zadovoljan, ukoliko je prebrodio neminovno razočarenje od pre nekoliko dana, kada je nastup, zbog slabog interesovanja, premešten iz velike sale u klub Sava.

Promena lokacije nije bila iznenađujuća. Laka jeste izazvao veliku pažnju i pobrao simpatije kao predstavnik BIH na ovogodišnjem Eurosongu u Beogradu, dobio je i MTV nagradu. Uz to, još prošlogodišnjim debi albumom "Zec" privukao je pažnju, međutim, pesme se nisu ozbiljnije zavrtele u Srbiji, pa popularnost na osnovu evrovizijskog "Pokušaja" ipak nije dovoljna da se narodna "Ko reskira, profitira" u njegovom slučaju i isplati.

Atmosfera je na početku bila, blago rečeno, neobična, pre svega zbog atipične publike (dosta starijih ljudi i male dece) za svirku koja je ipak, vrlo čvrsta, gitarska. Međutim, kada je na binu prvo izašao bend "Zbogom Brus Li" - odmah je živnulo. Njihov "tamburaški pank" odavno se dobro "primio" - šteta je samo što bend nije do sada prevazišao nivo klupske atrakcije i postigao nešto više, a za to svakako ima potencijala.

Lakin nastup je započeo naslovnom pesmom sa albuma prvenca. Odmah je bilo uočljivo da će pristup svirci biti kao da je u pitanju puna velika sala, a ne tek solidno popunjen, nekoliko puta manji prostor. Pokreti na koje smo već odavno navikli od Lake i Mirele nisu izostali ni ovaj put, a on je pokazao da mu i komunikacija sa publikom između pesama dobro ide - nekoliko puta je pošteno zasmejao prisutne.

Kad je repertoar u pitanju, bosanski muzičar je odlučio da se "uzda u se", to jest, da se, uprkos samo jednom albumu, osloni isključivo na svoj repertoar, ako izuzmemo Mirelinu interpretaciju hita Slađane Milošević "Miki, Miki". Dobar deo publike je pokazao da nije došao samo zbog "Promašaja" - pevale su se i "Međed", "Džemper", "Piškila", poslednje dve pesme su, uz "Zeca", izvedene ponovo i na bis. Naravno, moralo je dvaput da se čuje i "...Pokušaću da te poljubim a ti se pravi luuuda..." - našoj publici je, izgleda, ovaj hit koji iskače iz svakog klišea, nesuđeni pobednik Evrovizije.

Laka je izvukao svoj trenutni maksimum kada je u pitanju koncert u Beogradu. Vreme će pokazati da li njegova avangarda može da bude mejnstrim, ili će sve ostati u senci jedne plodne, evrovizijske godine.

Milan Ćunković

Pogledajte još