Supa jača imunitet

Zimsko vreme je pravo vreme za supe. Osim što tokom zimskih dana greje i jača imunitet, naučnici sa Harvardskog univerziteta u Bostonu potvrdili su da je supa pravi životni eliksir. Prema rezultatima istraživanja, ko redovno jede supu, živi duže i zdraviji je.

Konzumirajući supu u organizam se unosi tečnost, što je posebno važno zimi, kada se često na tečnost i zaboravi, kaže bečki profesor Hademar Bankhofer. 

U supama od mahunarki, belog luka i pečurki sadržan je selen, mikroelement koji aktivira imuni sistem. Supe od brokolija, semenki bundeve ili ovsenih pahuljica bogate su cinkom, koji takođe jača imunitet, ali služi i za zdravu kožu i dobro raspoloženje. 

Cink vezan za aminokiselinu histidin sadržan je pre svega u pilećem mesu. Zbog toga je pileća supa sa komadima mesa staro domaće sredstvo za zaštitu od prehlade, tvrdi Bankhofer. 

Ukoliko se supa sprema sa žitaricama, obezbeđuje se gvožđe, koje je važno za vitalnost i za jačanje odbrambene moći organizma. 

Bankhofer posebno preporučuje supu od prosenih pahuljica, koje su dobre za mladalačku kožu i jačanje imuniteta. 

Pored navedenog, redovnim konzumiranjem supe mogu se sniziti visok krvni pritisak i normalizovati povećane vrednosti holesterola. 

(Compress)
BEČ, 12. decembra 2008.

Pogledajte još