Kipar izmedju EU, Rusije i Kine

0

BEOGRAD/NIKOZIJA, 14. juna 2012. (Beta) – Kipar razmatra opcije za finansijsku pomoć svojim bankama pogodjenim otpisom dela državnog duga Grčke, iako je najverovatnije da će je zatražiti od Evropske unije, piše u četvrtak kiparski list "Politis".

BEOGRAD/NIKOZIJA, 14. juna 2012. (Beta) – Kipar razmatra opcije za finansijsku pomoć svojim bankama pogodjenim otpisom dela državnog duga Grčke, iako je najverovatnije da će je zatražiti od Evropske unije, piše u četvrtak kiparski list “Politis”.

Ministar finansija Vasos Šiarli i guverner centralne banke Panikos Dimitrijadis su u sredu potvrdili da se razmatra i uzimanje državnog zajma, najverovatnije od Rusije.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova, zadužen za evropska pitanja, Andreas Mavrojanis nije juče isključio ni mogućnnost kombinovanja pomoći: i od EU, i iz Rusije.

Koja će varijanta biti odabrana, zavisi od uslova pod kojima bi pomoć bila data, piše list.

“Politis” objašnjava da Kipar već godinu dana ne može da uzima kredite na medjunarodnom tržištu, a potrebno mu je bar 1,8 milijardi evra za pomoć banci “Laiki” (“Narodna banka”), opterećenoj gubitkom zbog otpisa polovine vrednosti državnih obveznica Grčke koje je kupila. Ta banka je po veličini druga na Kipru.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.