Raspušta se egipatski parlament

KAIRO, 14. juna 2012. (Beta-AP) – Egipatski Vrhovni sud u četvrtak je naredio raspuštanje parlamenta, odlukom da su izbori na kojima su pre šest meseci većinu mesta osvojili islamisti bili neustavni.

Prema odluci suda, jedna trećina poslaničkih mesta dodeljena je nelegalno. Kao rezultat, “sastav celog parlamenta je nelegalan i, sledstveno tome, on nije pravno utemeljen”, navodi se u saopštenju suda.

Objašnjenje suda prenela je egipatska zvanična novinska agencija, a agenciji Asošiejted pres potvrdio ga je jedan od sudija Vrhovnog suda, Maher Sami Jusuf. Kao rezultat današnje odluke, održaće se novi parlamentarni izbori, za svih 498 mesta.

Odluka je proistekla iz presude nižeg suda, koji je odlučio da je prekršen princip jednakosti kada su predstavnici stranaka popunili trećinu mesta u parlamentu, koja je bila namenjena nezavisnim poslanicima. Za dve trećine mesta sporili su se predstavnici stranaka.

Muslimansko bratstvo i drugi islamisti imaju najviše da izgube u predstojećim izborima. Bratstvo je na parlemantarnim izborima u novembru osvojilo skoro polovinu mesta, dok su ultrakonzervativni Salafiti imali 20 odsto. Mnoga od njih spadala su u ona namenjena nezavisnim poslanicima.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.