Merkel: Važno da nova grčka vlada ispuni obaveze

BERLIN, 16. juna 2012. (Beta-AP) - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da se nada da će Grci izabrati vladu koja će nastaviti da sprovodi mere koje traže medjunarodni zajmodavci, istakavši da Evropljani ne mogu da daju obećanja koja zatim ne ispunjavaju.

Merkelova je na konvenciji njene Hrišćansko-demokratske unije u Darmštatu rekla i da Evropljani previše često nisu ispunjavali obećanja u različitim sferama i da stvari više ne mogu tako da funkcionišu "ni pod kojim okolnostima".

"Veoma je važno da rezultat nedeljnih izbora u Grčkoj bude da nam oni koji formiraju vladu u budućnosti kažu da žele da se drže sporazuma. To je osnova na kojoj Evropa može da napreduje", kazala je nemačka kancelarka, ne pominjući ni jednu partiju ili političara.

U Grčkoj se u nedelju ponovo održavaju parlamentarni izbori, pošto 6. maja ni jedna partija nije osvojila dovoljnu većinu, a najjače stranke nisu uspele da se dogovore o formiranju vlade.

Mnogi strahuju da pobedom partija koje se protive merama štednje i reformama koje su uslov za dobijanje medjunarodnog zajma, Grčkoj preti isključenje iz evrozone.

Pogledajte još