Tinejdžerke, oprezno sa solarijumom

Vlade svih država trebalo bi da usvoje zakone o "razumnom i odgovornom korišćenju solarijuma" koji bi, takođe, zabranjivali osobama mlađim od 18 godina, posebno devojkama, da ih koriste - smatraju u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nagli porast popularnosti uređaja za veštačko "crnjenje" jedan je od ključnih razloga za takođe nagli porast oboljevanja od raka kože, posebno među mladim ženama i devojkama u Evropi i Severnoj Americi - saopštila je ovih dana Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

"Izlaganje tela veštačkim sunčevim zracima koje proizvode lampe dramatično povećava rizik od oboljevanja od raka kože. Uvereni smo da je najbolje uopšte ne koristiti 'usluge'
solarijuma u salonima lepote" - tvrdi dr Majk Repaćoli, radiolog u SZO.

Prema najnovijim izveštajima američkih zdravstvenih vlasti, u protekle tri decenije udvostručen je broj mladih žena obolelih od raka kože dok je u skandinavskim zemljama od 1960. godine broj utrostručen - upozorila je SZO

"Mladi žele da pocrne, da uživaju u sunčevim zracima ali mi želimo da oni to čine na bezbedan i koristan način. Svako 'pregorevanje' od prirodnog ili veštačkog sunca dok ste mladi dramatično povećava rizik da kasnije obolite od raka kože" - tvrdi dr Repačoli.

SZO je takođe objavio i listu preporuka za pravilno i bezbedno korišćenje "mašina za sunčanje" koja obuhvata naglašeno upozorenje da u solarijumu treba provoditi najkraće moguće vreme.

Tu je i preporuka o obaveznoj zaštiti očiju, postepenom produžavanju vremena izlaganja veštačkim zracima lampe i, konačno, obaveznoj kontroli kod dermatologa.

(FoNet)
ŽENEVA, 16. decembar 2008. 

Pogledajte još