Pokloni za dušu

Životna radost, poverenje, snaga, jačina, pouzdanje, opuštenost, osećaj sigurnosti, priznanje, pohvala - sve su to pojave koje svakog čoveka čine srećnim. Ali mnogima od nas upravo ovi činioci sreće često nedostaju. Mnogo više patimo od strahova, stresova, bolesti, gubitka, odbijanja, hladnoće i usamljenosti. Pri tom svi znamo da duševno stanje u najvećoj meri naše zdravlje održava, ali i ugrožava, i čak može da utiče na našu sposobnost da savladavamo nezgodne životne prilike.

Osećanja su govor duše. Zato, ko iz duše želi nekom nešto lepo da pokloni, neka pokloni dobra osećanja, savetuje bečki psiholog Julija Umek. 

Ukoliko Vaša porodica stoji pred nekim sudbonosnim odlukama i zadacima, olakšajte jedni drugima tako što će te reći: „Ne mora sve ove godine da bude rešeno“  ili „Mnogo je važnije da mi imamo vremena jedni za druge“.

Takođe, poznato je da je najlepša radost kad se čovek unapred raduje. Poklonite dragim ljudima takvu radost, neka očekuju neke lepe zajedničke trenutke ili događaje.

Poklon za dušu je i kada previdite ili oprostite greške koje drugi naprave.

Setite se Vašeg osećaja kad napravite neku grešku i kad drugi velikodušno pređu preko nje. Poklonite pažnju i tople reči, to bar nije skupo! 

(Compress)
BEČ, 23. decembra 2008.

Pogledajte još