Partizan je primer dobrog rada

Jedan od najboljih klupskih trenera u Evropi Duško Ivanović, slovi za elokventnog eruditu, koji je osim sjajne košarkaške karijere užim krugovima poštovalaca njegovog lika i dela poznat i po završenom Pravnom fakultetu, što je u vremenu poremećenog sistema vrednosti prava retkost i podatak vredan svakog divljenja. Vrativši se u Taukeramiku na početku ove sezone, nastavio je sa dobrim rezultatima na svim sportskim poljima. Podstaknut onim što je njegov klub uradio u dosadašnjem delu prvenstva u razgovoru za "Danas" Ivanović govori o ambicijama Taukeramike u narednoj godini, trenutnoj situaciji u košarci na prostorima bivše SFRJ kao i o najvećim konkurentima njegovog tima u španskoj ligi. 

Taukeramika je trenutno na prvom mestu ACB lige, obezbedili ste prolazak u narednu fazu Evrolige. Koliko ste zadovoljni dosadašnjim učinkom u sezoni?
- Zadovoljan sam rezultatima u španskom prvenstvu. Gotovo na svim mečevima pokazali smo zavidan nivo entuzijazma, što me veoma raduje. U španskom prvenstvu, gde svako svakoga može da pobedi, morate biti maksimalno angažovani, bez obzira na protivnika. Kada sam na početku ove sezone došao u Taukeramiku, zatekao sam svega nekoliko košarkaša iz perioda kada sam prvi put vodio tim iz Vitorije. Bilo nam je potrebno izvesno vreme kako bismo se uigrali, međutim neke stvari još uvek nismo postavili na željeni nivo. Nisam zadovoljan odbranom, pre svega, automatizmom, postavkom pojedinih košarkaša kao i kretnjom u defanzivi. Neophodna nam je rutina u tim aspektima igre.

Stiče se utisak da su moguće određene kadrovske promene. Postoji li mogućnost da uskoro vidimo novo lice u redovima tima iz Baskije?
- Ekipa može napredovati na dva načina. Intenzivnijim i raznovrsnijim treninzima ili dovođenjem nekih novih košarkaša. Trenutno na tržištu ne postoji neki interesantniji igrač po našem ukusu ali to ne znači da u narednih mesec i po dana nećemo videti novo lice u Taukeramici. Ne bih govorio o poziciji na kojoj nam je potrebno pojačanje jer to ne bi bilo fer prema postojećem igračkom kadru sa kojim sam inače dosta zadovoljan. Mi težimo ka što većoj agresivnosti kako u napadu tako i u odbrani, zbog čega nam je potreban određen profil košarkaša.

Sve ljubitelje košarke u Srbiji zanima kakvo je Vaše mišljenje o nastupima Igora Rakočevića u dosadašnjem delu sezone?
- On je jedan od vodećih igrača u timu Taukeramike. Trenira veoma dobro, izuzetno je fin i vredan momak. Poseduje odlične fizičke predispozicije, zbog čega pravi razliku, kako i pozicionom napadu, tako i prilikom igre jedan na jedan ili u "pik en rolu". Znam da je ranije trpeo kritike zbog nastupa u odbrani ali u ovoj sezoni pokazuje znatno veći entuzijazam. Bolje se kreće i u mnogome je popravio defanzivu.

Šta se može očekivati i koliki su dometi tima iz Baskije u nastavku prvenstva?
- Kada je u pitanju Evroliga, mislim da su nam ambicije da se plasiramo među četiri najbolje ekipe. U Španskom prvenstvu najveće konkurente za titulu imaćemo u Barseloni, Unikahi koja je napravila dobru selekciju igrača, uvek nezgodni Real kao i Huventud koji ima veoma mlad tim. Igraju atraktivno, brzo i efikasno. Pomenuo bih Luku Bogdanovića, koji je sezonu počeo na poziciji krila ali je usled povrede Mense Bonsua prekomandovan na poziciju četvorke. Upravo je na poziciji krilnog centra napravio razliku u korist svog tima. Angažovanjem Moisoa, mislim da će se Bogdanović vratiti na poziciju trojke. Izuzetno je dobar kao krilo, mada je na mestu četvorke veoma koristan. 

Da li pratite razvoj situacije u Jadranskoj ligi, kao i nastupe srpskih klubova u evropskim takmičenjima? (old_image)
- Pratim, pogotovu nastupe Partizana u Evroligi. Mogu reći da su me crno-beli prijatno iznenadili. Promenili su igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu ali i dalje ostvaruju izvanredne rezultate u najjačoj ligi na Starom kontinentu. Oni su primer pravog, odgovornog i temeljnog rada. Što se tiče Jadranske lige, nemam detaljan uvid. Primetio sam da moj bivši klub, izuzetne tradicije, Split ima popriličnih problema. Rađa pokušava da stabilizuje klub, ali bez adekvatne finansijkse konstrukcije, razultati neće biti dobri. Jednostavo, ne mogu se samo osloniti na mlade košarkaše. Oni poseduju zavidan potencijal ali to nije dovoljno za ozbiljnije uspehe.

Postoji li želja Duška Ivanovića da vodi neku reprezentaciju na velikim takmičenjima poput Olimpijade ili Evropskog prvenstva?
- Mislim da svaka želja mora biti utemeljena na nekoj ponudi. Vodio sam reprezentaciju Švajcarske tri godine. Imam lepa iskustva što se toga tiče, ali dokle god budem trener neke španske ekipe, zbog dobro poznatih propisa, neću biti u mogućnosti da budem selektor bilo koje reprezentacije. 

Kao vrhunski košarkaš a zatim i trener uspeli ste da završite Pravni fakultet. Kako komentarišete današnje odluke neafirmisanih igrača da sa 17 godina napuste školu i pređu na status vanrednih đaka?
- Ja sam studije završio dok sam igrao za Budućnost. Moj brat je takođe završio prava, tako da smo jedno drugom bili velika podrška. Mislim da je ključ u adekvatnom rasporedu vremena, volji i vaspitanju koje "ponesu" od kuće. Ne mogu da razumem roditelje koji stimulišu svoju decu da napuste školu i da vanredno pohađaju nastavu. To su opasne stvari. Obrazovanje je neophodno svakom mladom čoveku, jer će mu veoma koristiti u donošenju nekih važnih odluka. Percepcija i način razmišljanja u mnogome se razlikuju kod osoba koje su završile neki ozbiljan fakultet od onih sa kvazi diplomom ili osoba bez nje. I ja sam imao treninge svakoga dana, ali fakultet nisam zapostavio, za razliku od današnjih mladih košarkaša kojima je i srednja škola preteška. 

Danas
24.12. 2008.

Pogledajte još