Top 5 letnjih voćki

1. Lubenica - Čisti organizam i snižava pritisak
Lubenica je bogata aminokiselinom citrulin koja se u telu pretvara u aminokiselinu arginin, koja složenim procesima metabolizma utiče na sniženje pritiska i opuštanje krvnih sudova.
2. Kruška - nekada su nazivane "darom bogova"
Kruška je dobar izvor vitamina C. Poznato je, ali nije zgoreg da ponovimo - ovaj vitamin je moćno sredstvo u borbi protiv prehlade, jer stimuliše bela krvna zrnca da se bore protiv infekcije, direktno uništava mnoge viruse i bakterije, a takođe i regeneriše vitamin E - snažan antioksidant. Konsumiranje ove voćke pomaže i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti crevnog trakta.
3. Jabuka - dve dnevno i zaboravite kardiologa
Studije pokazuju da redovno konzumiranje ove voćke smanjuje rizik od šloga i srčanog udara.
Jabuke smanjuju nivo holesterola i triglicerida. Veliki je izvor katehina,supstance koja sprečava nastanak raka a neka istraživanja pokazuju da smanjuje i rizik od raka pluća.

4. Breskva- nisko kalorične, bogate vodom
Breskve su idealno osveženje u vrelim letnjim danima.Imaju diuretski efekat, snižavaju krvni pritisak, smanjuju rizik od šloga, pročišćavaju organizam i olakšavaju varenje. Sadrže antioksidanse, kojima pripadaju beta-karotin, vitamini C i selen, koji pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala (nestabilnih molekula kao nusproizvoda oksidacije). Takođe, breskve povoljno deluju na funkcionisanje odbranbemog sistema, rad štitne žlezde i zaštitu srca
5. Grožđe - Deluje kao prirodni tonik, usporava starenje.
Sprečavaju demenciju i degenerativne očne bolesti.Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Pogledajte još