Još pet opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

BEOGRAD, 26. juna 2012. (Beta) - Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodelila je danas pet novih sertifikata gradovima i opštinama s povoljnim poslovnim okruženjem - Novom Sadu, Kruševcu, Užicu, Smederevu i Paraćinu.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić izjavio je prilikom dodele sertifikata u Domu Narodne skupštine da sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju sada poseduje 21 opština u Srbiji, a još 33 su u proceduri.

Kako je rekao, opštine koje su dobile sertifikate trebalo je da ispune oko 100 kriterijuma, a ocene dobijaju za uslove i informacije koje pružaju investitorima i lokalnoj privredi, brzinu izdavanja gradjevinskih dozvola, saradnju sa privatnim sektorom.

NALED je danas potpisao i ugovore sa medjunarodim sertifikacionim kućama TUV iz Nemačke i SGS iz Švajcarske, koje će se uključiti u proces sertifikacije opština i biti zadužene za ocenjivanje ispunjenosti kriterijuma.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić rekao je da je vlada do sada usvojila dve trećine preporuka koje je dobila iz realnog sektora.

Ćirić je rekao da u Srbiji ima preko 100 opština koje imaju jednu ili više stranih investicija, ali je 90 odsto tih investicija u blizini Koridora 10, što ukazuje da je potrebno da se i dalje unapredjuje infrastruktura, kako bi investitori došli i u nerazvijene opštine.

Pogledajte još