Manji akcionari Vode Vrnjci optužuju vlasnika

VRNJAČKA BANJA, 30. juna 2012. (Beta) - Manji akcionari i inostrani investitori "Vode Vrnjci" optužili su većinskog vlasnika i Upravni odbor kompanije da su odbili da održe godišnju skupštinu akcionara po dnevnom redu koji je utvrdio sud, jer su želeli da izbegnu utvrdjivanje odgovornosti za ilegalno poslovanje.

"Upravni odbor jednostavno je odbio da izvrši pravosnažnu odluku suda, očigledno ne želeći da se suoči sa posledicama svojih aktivnosti", izjavila je agenciji Beta zastupnik stranog investitora ZAAB Grup (Group) Marija Tasić.

Sporna skupština, koja nije održana po dnevnom redu koji je utvrdio nadležni Privredni sud u Kraljevu, nego po dnevnom redu koji je izabrao većinski akcionar, firma Ekstra-PET, okončana je u petak uveče.

Prema sudskom rešenju u koje je Beta imala uvid, kompaniji "Voda Vrnjci" je bilo sudski naloženo da u dnevni red skupštine akcionara uvrsti i tačke u kojima bi se odlučivalo o pokretanju postupaka za utvrdjivanje odgovornosti većinskog akcionara zbog umanjivanja imovine preduzeća u korist tog istog većinskog akcionara i sa njim povezanih lica.

"Grupacija ZAAB ulaže u više od 20 zemalja sveta, ali se još nije suočila sa ovakvim izigravanjem jedne sudske odluke", rekla je Tasić i dodala da "odgovorni mogu da očekuju krivične prijave i druge mere".

Predstavnici Ekstra-PET-a i uprave "Vode Vrnjci" nisu bili dostupni za razgovor.

U Osnovnom sudu u Kraljevu je za ponedeljak zakazano saslušanje direktora Vrnjaca Radovana Simovića, nezavisno od dogadjaja na skupštini akcionara, zbog sumnje da je zloupotrebio ovlašćenja u privredi, saznaje Beta u sudskim izvorima.

Pogledajte još