Najzaduženije države na svetu su...

Nezamislivo veliki fiktivni novac, koji su države potrošile opterećuje svakog čoveka ovog sveta sa 6.525 dolara, a da bi se odplatio trebalo bi raditi osam meseci, a da se pritom ne potroši nijedan cent u druge svrhe, piše Tportal.

Kako raste globalni dug pogledajte ovde: Sat globalnog duga

Najzaduženije države nisu ni Grčka ni Porugal, ni u apsolutnom ni u postotnom iznosu. Začudo, to su neke potpuno druge zemlje, koje prosečan građanin nikada ne vidi na popisima problematičnih zemalja. Sjedinjene Američke Države dužnik su broj jedan i duguju u ovom trenutku nezamislivih 11,91 hiljada milijardi dolara. Dug je premašio 75 posto BDP-a najveće svetske ekonomije, a svaki je od 371 miliona Amerikanaca dužan je čim se rodi 38 hiljada dolara.

Odmah posle SAD-a je Japan. Samo Japan i Amerika odgovorni su za polovinu svetskog duga. Japanci bi trebalo da rade pune dve godine bez ikakvih troškova i još ne bi otplatili dug, jer je on narastao na 204 posto BDP-a. Svaki Japanac duguje 87,6 hiljada dolara.

Kanada nema tako velik dug, ali je prosečni Kanađanin u većem škripcu nego Amerikanac. On mora da otplati gotovo 40.000 dolara duga, koji je stvorila njegova država i to u najvećem delu u poslednjih 10 godina, jer je tada dug Kanade iznosio manje od polovine.

Azijski div Singapur dužan je do grla. U apsolutnom iznosu reč je o samo 230 milijardi dolara, ali na malo stanovnika, dug je skočio na 43 hiljade dolara.

Za probleme Islanda s javnim dugom već se zna, ali malo ko bi se kladio na istiniti podatak da Norvežanin i Grk na leđima nose isti iznos duga koji se kreće oko 38 tisuća dolara.

Kina za razliku od SAD-a nema problema s dugovima države. Velika Kina može biti mirna jer je vlasnik duga, a ne dužnik. Ima samo 1,2 biliona dolara duga, što na 1,3 milijarde Kineza pojedinačno otpada oko 980 dolara. To mogu da zarade u mesec dana!

Ni Rusija, kao jedna od svetskih ekonomskih velesila, nema puno duga. Spašavaju je bogati izvori nafte i prirodnog plina pa njeni stanovnici ne moraju da strahuju od MMF-a. Dug je manji od 10 posto godišnjeg BDP-a i iznosi jedva 177 milijardi dolara, a svaki Rus duguje samo 1.253 dolara.

Libija ima javni dug od samo 3,2 posto BDP-a, a u 12 godina smanjivala je zaduženje postupno i uporno pa sada duguje samo 2,7 milijardi dolara.

Manji dug od Libije ima samo Azerbajdžan
, koji beleži neverovatnu ekspanziju gospodarstva u poslednjim godinama. Tajna uspeha nije bilo razduživanja, već povećanje BDP- a. S dugom od 1,1 milijardu dolara, dugovali su gotovo 20 posto svog ukupnog godišnjeg ostvarenja, da bi nakon 12 godina u tekućoj godini dvostruko veći dug značio malo opterećenje, ispod 300 dolara, samo 3,6 posto udela u BDP-u.

Pogledajte još