El Asad žali zbog obaranja turskog aviona

ANKARA, 3. jul 2012. (Beta-AFP) - Sirijski predsednik Bašar el Asad izrazio je u utorak žaljenje što je njegova vojska 22. juna oborila turski borbeni avion, a kao obrazloženje je naveo da je avion leteo u zoni koju su nekada koristile izraelske letelice.

"Avion je leteo u vazdušnom koridoru koji je ranije u tri navrata koristila izraelska avijacija", rekao je sirijski predsednik u intervjuu turskom listu Džumhurijet dodajući da mu je "100 odsto žao zbog incidenta" koji je još više podigao tenzije izmedju Turske i Sirije.

El Asad je odbacio optužbe Turske koja tvrdi da je sirijska vojska namerno oborila turski avion F-4 koji je u okviru vojne vežbe bio u misiji iznad Mediterana.

"Zemlja koja je u ratu uvek reaguje na isti način, avion je leteo vrlo nisko, a protivvazdušna odbrana ga je oborila misleći da je reč o izraelskom avionu... Vojnik koji ga je oborio nije imao radar, pa nije ni mogao da zna kome pripada avion", rekao je Asad.

Sirijski predsednik je takodje izrazio saučešće porodicama dvojice stradalih pilota, čija tela nisu do sada pronadjena.

Od obaranja svog aviona, Turska tvrdi da je "F-4 Fantom" bio u medjunarodnom vazdušnom prostoru, a Damask tvrdi da je ušao u vazdušni prostor Sirije.

Pogledajte još