Izetbegović podržao najavljenu žalbu Bramerca

SARAJEVO, 5. jula 2012. (Beta) - Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je u četvrtak najavu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da će uložiti žalbu na presudu Haškog tribunala o oslobadjanju bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića optužbi za genocid izvan Srebrenice.

Izetbegović je u pismu Bramercu pozdravio njegovu odluku i dodao da ga je "odluka Pretresnog veća pod predsedavanjem sudije O Gon Kvona duboko razočarala".

On je podsetio da je Pretresno veće O Gon Kvona nedavno donelo presudu prema kojoj "nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodjstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik".

Izetbegović je dodao i da je "u medjupresudi protiv Slobodana Miloševića sudsko veće, na čelu sa sudijom Mejem, tvrdilo da je Tužilaštvo Miloševiću u saradnji sa Karadžićem i bosansko-srpskim rukovodstvom dokazalo odgovornost za genocid u opštinama BiH.

"Sada se medjupresudom u slučaju Karadžića tvrdi da Tužilaštvo nije dokazalo genocid u opštinama BiH i Karadžić se oslobadja odgovornosti", dodaje Izetbegović.

Pogledajte još