Jelke zovu u pomoć

Pod sloganom ”Deco, vaspitavajte vaše roditelje!”, nastavljen je dugoročni projekat ”Jelke zovu u pomoć” koji je dobio podršku 12 zemalja sveta. Prvu jelku u Zvezdarskoj šumi, u ime pokrovitelja projekta, tačno u podne zasadio je ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić. Po istom modelu, jelke će grupno saditi prijatelji i organizacije u 12 država.

- Ovo je jedna lepa akcija, kojom smo hteli da pokažemo da ljudi koji kupuju jelku za Novu godinu, treba i da brinu posle o njoj. Svakako je važno kupovati jelku sa busenom. Ovo je jedna od prvih akcija u okviru akcije ”Očistimo Srbiju”. Važna je zbog očuvanja prirode i nadam se da će ove jelke uspeti, i da će jednog dana ovo bili lepa borova šuma – istakao je kratko ministar Dulić, žureći da pomogne i ostalim gostima pri sađenju jelki.

Iako je temperatura bila u minusu, a u šumi poprilično veliki sneg, to nije sprečilo mnoge Beograđane, ali i poznate ličnosti da se priključe spašavanju jelki. Stravična je činjenica da se svake godine u vreme novogodišnjih praznika uništi samo u Beogradu preko 100.000 jelki (u Srbiji preko 200.000). Zato, naučimo decu da vaspitavaju svoje roditelje, da kupuju jelke isključivo u busenu, a onda kada prođu praznici, zasade zajedno svoju jelku kao neku vrstu sopstvene misije. Svaku godinu treba započeti pozitivnom energijom: sađenjem jednog drveta (jelke) kao poklon planeti.

Glavni promoteri ove akcije, deca iz hora "Čarolija" i karatisti kluba "Nippon" iz Vrnjačke Banje, nestrpljivo su skakućući čekali svoj red kako bi i oni dali svoj doprinos u sađenju.

U veseloj atmosferi uz vruć čaj i kuvano vino, zajedno sa njima sadnice su zasadili voditelj i pevač Ivan Plavšić, glumica Tanja Pujin, naučnik prof. dr Đuro Koruga, u ime "Miss YU kompanije" Vesna De Vinča, kantautor Milutin Ignjatović (Duo Moderato), Leontina Vukomanović.......

(old_image)Jednu slatku malu jelku, posadio je i portal Nadlanu.com.

Svi spasitelji jelki dobili su na poklon zahvalnicu, grafiku Damjana Đakova.

Tačno u 12 časova (po američkom vremenu), u Njujorku na obali reke Hadson, Kris Krstić i Federiko Pinjateli (vlasnik najvećeg modno-producentskog TV studija ”Pears 59” u Njujorku) i ove godine sade jelku Beograd-Menhetn.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još