Partizan preko CSKA do Top 16

BEOGRAD, 14. januara 2009. (Beta) - Košarkaši Partizana plasirali su se u Top 16 fazu Evrolige, pošto su u sredu u Moskvi pobedili evropskog prvaka CSKA 66:63 (18:14, 12:15, 13:16, 21:18).

To je Partizanu treći uzastopni put da se plasira u drugu fazu elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Aleksandar Rašić i Milenko Tepić sa po 13 poena, dok je Slavko Vraneš utakmicu završio sa šest poena i 11 skokova.

CSKA je predvodio Erazem Lorbek sa 23, dok je Ramunas Šiškauskas postigao 12 poena.

CSKA je ranije obezbedio prvo mesto tabele, a Partizan će najverovatnije biti treći.

Sedmostruki uzastopni šampion Srbije dobro je počeo meč u Moskvi i ostvario najave da će tražiti pobedu na jednom od najtežih gostovanja u Evropi.

"Crno-beli" su sredinom prve četvrtine poveli 13:6, najviše zahvaljujući dobroj igri Vraneša, a nešto kasnije i 15:7. CSKA je tada prišao na poen zaostatka, ali je Uroš Tripković trojkom u finišu ostavio svom timu nešto veću prednost, 18:14.

Evropski šampion prvi put je poveo u 12. minutu, kada je trojkom Šiškauskasa došao do 19:18. Tada se razvila borba i ekipe su se smenjivale u vođstvu.

CSKA je najveću prednost imao krajem treće četvrtine, kada je vodio 41:37. Partizan je, ipak, do kraja te deonice prišao na dva poena zaostatka, a onda u poslednjoj četvrtini brzom igrom izjednačio na 48:48, a onda i poveo sa 54:48.

Moskovljani su tada napravili seriju od 8:0 i povratili prednost, ali samo na kratko, pošto je Rašić trojkom doneo svom timu 57:56 na nešto manje od tri minuta do kraja meča.

Domaćini su izjednačili, a Partizan je posle odlične odbrane i trojke Rašića poveo 62:57, a nešto kasnije i 64:59, na minut i sekund do kraja utakmice.

CSKA je uspeo penalima i presingom da priđe na poen zaostatka, 64:63, 12 sekundi pre kraja utakmice. Pošto i dalje nije bio u bonusu, domaći tim nije iznudio odmah bacanja, već na 4,3 sekunde do kraja utakmice.

Trener domaćih Etore Mesina uzeo je tada tajm-aut, a CSKA je loptu izveo sa strane, ali nije uspeo da izgradi akciju zato što je kapiten Partizana Petar Božić ukrao loptu prilikom dodavanja i doneo veliku radost svom timu.

Druga faza takmičenja počinje 28. januara. Najboljih 16 timova biće podeljeni u četiri grupe i posle takmičenja po ligaškom sistemu, po dva prvoplasirana izboriće plasman u četvrtfinale.

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao je večeras da je presrećan zbog pobede nad evropskim prvakom CSKA i plasmana u Top 16 fazu Evrolige na, kako je rekao, "briljantan način".

"Naravno da sam presrećan zbog pobede i plasmana u Top 16 u Evropi, pogotovo što je to urađeno na ovakav briljantan način. Mislim da smo sjajno predstavili sebe, srpsku košarku i državu", rekao je Vujošević u telefonskoj izjavi.

Partizan je pobedio CSKA sa 66:63 i tako izborio plasman u drugu fazu takmičenja.

"Odigrali smo kao da nam je pobeda bila jedini put za Top 16, nezavisno od drugih rezultata. Igrači su bili veoma motivisani i poštovali su sve dogovore. CSKA je izvanredna ekipa sa fenomenalnim trenerom (Etore Mesina). Oni nisu ovog trenutka u najboljoj formi, ali mi smo imali mnogo veću želju i potrebu za pobedom i zato nam je ona pripala", rekao je Vujošević.
CSKA - Partizan 63:66

CSKA: Zizis 4, Smodiš 4, Šiškauskas 12, Holden, Lorbek 23, Voroncevič, Lengdon 4, Šved, Kaun 2, Hrijapa 3, Planinić 9, Moris 2. 

Partizan: Tepić 13, Riznić, Milošević, Rašić 13, Tripković 6, Veličković 6, Lazme 11, Aleksić, Vitkovac, Božić 3, Veseli 8, Vraneš 6.

Pogledajte još