Iran da bude deo rešenja konflikta u Siriji

TEHERAN, 10. jula 2012. (Beta-AP) - Medjunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izjavio je u utorak da Iran mora biti "deo rešenja" za krvavu krizu u Siriji kao i da je Teheran ponudio podršku za njeno okončanje.

Anan boravi u Iranu s namerom da zaustavi posrtanje svog mirovnog plana za 16-mesečni konflikt u Siriji tokom kojeg je, prema podacima boraca za ljudska prava, poginulo više od 17.000 ljudi.

Predsednik Sirije Bašar al Asad i Kofi Anan u ponedeljak su se dogovorili u vezi sa novim okvirnim planom za zaustavljanje nasilja u toj zemlji.

"Moje prisustvo ovde dokazuje da verujem kako Iran može igrati pozitivnu ulogu i prema tome treba da bude deo rešenja krize u Siriji", rekao je Anan novinarima u Teheranu pošto se sastao sa iranskim ministrom spoljnih polova Alijem Akbarom Salehijem.

Anan je izjavio da je od iranskih vlasti "dobio ohrabrenje i saradnju" ali nije rekao kakvu vrstu saradnje je Teheran ponudio.

Iran, verni saveznik Sirije, godinama je pomagao Asada i vojno i politički. Ta podrška je ostala snažna i u poslednjih 16 meseci pobune u Siriji protiv Asadovog režima.

Pogledajte još