Opština negoduje zbog odluka princa o upravljanju

TOPOLA, 11. jula 2012. (Beta) - Višedecenijsku tradiciju rukovodjenja Zadužbinom Kralja Petra Prvog na Oplencu prekinuo je proteklih dana princ Aleksandar Karadjordjević, čime je pogazio testament svog pradede iz 1914. godine, izjavio je u sredu predsednik opštine Dragan Jovanović.

On je na konferenciji za novinare rekao da su Zadužbinom od kraja Prvog svetskog rata, pa čak i u periodu komunističke vladavine uvek rukovodili ljudi iz Topole i okolnih sela, što je bila želja kralja Petra i što je zapisano u njegovom testamentu.

Zadužbinom, koja je poklonjena narodu Srbije, rukovodio je Upravni odbor od pet članova.

Jovanović je rekao da je princ to sada izmenio i da je imenovao Upravni odbor mimo znanja lokalne uprave i to sa šest članova, a za vršioca dužnosti upravnika postavio Vladana Živulovića iz Beograda, koji radi za "neku kancelariju NATO pakta".

"U proteklom periodu u Zadužbini se nalazilo 40.000 litara najkvalitetnijeg vina i većina toga je neznanim putevima oterana za Beograd. To je ogromna vrednost, a to niko ne može da kontroliše", rekao je predsednik opštine Topola.

On je rekao da je od princa Aleksandra više puta zahtevano da razgovaraju o tome, ali da nije prihvatio.

Princeza Jelisaveta Karadjordjević rekla je da je šokirana saznanjina šta se radi sa Zadužbinom i da joj nije omogućeno da danas udje u objekte na Oplencu koje je izgradio njen deda kralj Petar Prvi.

Pogledajte još