Propile se pivopije Česi

(Varšava, Beta, specijalno za Nadlanu)

Nove evropske statistike o potrošnji alkohola u kojima su na repu Evropske unije, četvrti otpozadi, obradovale su izuzetno Poljake. Paradoksalno samo na prvi pogled jer, ovog puta, mesto na repu je sjajno. Nagoveštava kraj mita o pijanom Poljaku. Među narode koji se u EU najmanje i najteže odriču alkohola probile su se najveće pivopije na svetu – Česi.

Najveći ljubitelji alkoholne kapljice u Evropi su žitelji Luksemburga gde se popije 17 litara čistog alkohola godišnje po stanovniku starijem od 15 godina. Slede Irci i Portugalci sa 16,6 litara, a Česi su četvrti sa 15 litara.

Severni susedi Čeha, Poljaci za koje se vezivao kliše brkatog muškarca sa neizbežnom čašom votke na eks, začudo prema poslednjoj anketi popiju svega 6,7 litara čistog alkohola godišnje. Manje nego u Poljskoj, u EU se pije samo u Švedskoj, na Malti i u Bugarskoj.

Sociolozi i alkoholozi tvrde da je Poljake, koji su još koliko 90-ih godina prošlog veka pili godišnje devet litara čistog alkohola, od votke odvikla tranzicija.

Taj pad potrošnje alkohola imamo da zahvalimo novoj modi da se bude trezan. Poljaci danas imaju neizmerno više mogućnosti za lični razvoj nego pre nekoliko decenija. Vide da im piće smeta da ostvare svoje ciljeve“, objašnjava poljski alkoholog Boguslav Prajsner.

Prosečni gospodin Kovalski promenio je od pada komunizma i model pijenja – prema statistikama od 6,7 litara čistog alkohola koje godišnje popije svega 1,2 litra otpada na žestoko nacionalno piće – votku, dok čitava četiri litra popije u obliku piva. To je posebno tipično za mlađe i obrazovane Poljake.

Česi su se u vrh liste probili ne zato što bi se naprasno propili i počeli da konzumiraju osetno više alkohola, već stoga što tu nije zavladala moda biti trezan i odricanja od nacionalnog pića.

Na pivo Česi, koji su čak bure plzenjskog poslali u Brisel kao specijalnog ambasadora, ne gledaju kao na alkohol već ga zovu tečni hleb i ne vide, zdušno podržavani reklamama, razloga da ga se odriču.

Daša Pavlović
januar 2009.

Pogledajte još