Gubimo li rat protiv virusa?

VAŠINGTON - Američki zdravstveni stručnjaci saopštili su da je ove godine najčešća vrsta virusa gripa otporna na većinu najviše korišćenih antiviralnih lekova. Lekari izražavaju zabrinutost da taj virus, otporan na lekove, može da izazove duža bolnička lečenja i veći broj smrtnih slučajeva nego što je uobičajeno.

Pacijenti, oboleli od kijavice, najčešće su bili tretirani tamifluom, vodećim lekom protiv gripa. Međutim, Centri za kontrolu bolesti upozoravaju da taj lek nije efikasan u lečenju većine obolelih od virusnih infekcija gripa registrovanih ove sezone.

Virolog sa Vanderbilt Univerziteta u Tenesiju, profesor Vilijam Šefner, tvrdi: "To je uznemirujuće. Nije kao što se mislilo da smo previše koristili tamiflu. Došlo je do mutacije i odjednom je taj virus postao preovlađujući virus širom Sjedinjenih Država."

Centri za kontrolu bolesti saopštili su da je broj slučajeva gripa u SAD-u ove zime za sada umeren, ali lekari upozoravaju da bi to moglo da se promeni i da oni neće imati delotvoran način za tretiranje pacijenata - javlja Glas Amerike.

Doktor Greg Poland sa Klinike Mejo u Minesoti objašnjava: "Pacijenti će ostajati u bolnici duže, a moglo bi da bude i više smrtnih slučajeva". U isto vreme tvrdi da je jedini dobro testiran alternativni lek relenca. Međutim, taj inhalator nije lako koristiti i nije preporučljiv za neke pacijente.

Taj lek se ne preporučuje osobama sa respiratornim problemima kao što je astma, zatim trudnicama a nije ni za decu mlađu od sedam godina - naglašava doktor Poland.

Uz neefikasan tretman protiv gripa, zdravstveni stručnjaci ipak preporučuju ljudima da se vakcinišu protiv te bolesti i da redovno peru ruke kako bi se zaštitili od infekcije. 

(FoNet)
29. januar 2009.

Pogledajte još