Upravni sud odbacio tužbu Beotaksija

BEOGRAD, 1. avgusta 2012. (Beta) - Upravni sud odbio je kao neosnovanu tužbu udruženja samostalnih taksista Beotaksi protiv Komisije za zaštitu konkurencije zbog poništavanja odluke o ukidanju popusta na rezervaciju vožnje telefonom.

Kako se navodi u saopštenju, Upravni sud je ocenio da je Komisija za zaštitu konkurencije pravilno utvrdila da je ništavna Odluka o primeni jedinstvene cene taksi usluga od 28. 11. 2006, kojom su ukinuti svi oblici popusta koje su taksisti primenjivali u Beogradu.

Komisija je pravilno zaključila da se tom odlukom narušava konkurencija jer su se taksi udruženja dogovorila o ukidanju svih popusta na rezervaciju taksija telefonom, što predstavlja sporazum o utvrdjivanju uslova trgovine, koji ukida cenovnu konkurenciju, navodi se u obrazloženju presude.

Upravni sud je ocenio i da je Komisija za zaštitu konkurencije pravilno odredila relevantno tržište i meru koju su dužni da preduzmu učesnici u sporazumu kojom se otklanjaju štetne posledica zabranjenog sporazuma.

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je krajem 2007. godine da su beogradska taksi udruženja napravila kartelni sporazum odlukom o ukidanju popusta na poziv i zabranila primenu te odluke.

Pogledajte još