Opasnost od upotrebe mobilnih tokom pešačenja

VAŠINGTON, 1. avgusta 2012. (Beta-AP) - Opasnost od upotrebe "pametnih" i mobilnih telefona za volanom postala je već opštepoznata stvar, a stručnjaci sada upozoravaju i na rizik od upotrebe elektronike tokom - pešačenja.

Broj u američkim bolnicama prijavljenih povreda pešaka koji su koristili električne uredjaje učetvorostručio se u prošlih sedam godina. Povećan je broj poginulih i povredjenih pešaka u saobraćajnim nesrećama, ali pouzdani podaci o tom broju ne postoje.

Na gradskim ulicama i parkiralištima uobičajeni je prizor kako neko hoda zadubljen u svoj uredjaj čitajući ili pišući poruke, slušajući muziku ili čak igrajući video igrice. O tom problemu se ne razgovara koliko o upotrebi mobilnih tokom vožnje, ali opasnost svakako postoji, ocenjuje agencija AP.

Oko 1.150 ljudi lečeno je prošle godine u američkim bolnicama od povreda koje su dobili dok su hodali i koristili mobilne telefone ili drugih elektronske uredjaje, saopštila je američka Komisija za bezbednost potrošača.

Taj broj je možda i veći, pošto pacijenti ne prijavljuju uvek da su koristili mobilni telefon u trenutku kada su povredjeni, a lekari i medicinske sestre takodje možda ne unose taj podatak u izveštaje.

Pogledajte još