Lep ili efikasan fudbal?

BERGIŠ GLADBAH, 28. juna 2006. (Beta-AP) - Fudbaleri Brazila došli su do četvrtfinala Svetskog prvenstva u Nemačkoj sa stoprocentnim učinkom, ali im mnogi zameraju da ne igraju dovoljno lep fudbal kakav su ranije brazilske selekcije igrale.
Mnogi su navikli da porede igru brazilskih fudbalera sa sambom, čuvenim brazilskim plesom. Fudbaleri iz te južnoameričke zemlje poznati su ne samo po pet titula sa svetskih prvenstva nego i po tom specifičnom stilu igranja.
"Kultura u Brazilu je masovna. Imamo kapoeru, sambu, a iste te pokrete naćićete i u našem fudbalu", kazao je fudbaler sredine terena Žilberto Silva.
Selektoru Brazilaca Luizu Albertu Pareiri sada se zamera da je previše koncentrisan na rezultat a premalo na lepotu same igre.
"Istorija ne pamti ko je lepo igrao nego ko je šampion. Volimo da igramo lepo i, ako budemo mogli, igraćemo tako", izjavio je Pareira.
Slično misli i odbrambeni fudbaler reprezentacije i igrač sa najdužim stažom u timu Kafu.
"Lepo igrati je više stvar subjektivnog mišljenja", smatra Kafu.
Brazilci su ipak uspeli da ostvare u kontinuitetu 11 pobeda na svetskim prvenstvima od 2002. što je rekord svih vremena.
Tostao, jedan od članova čuvene generacije koja je osvojila Svetsko prvenstvo 1970. za koju mnogi misle da je najbolja svih vremena i da su tvorci "umetnosti fudbala", kaže da je mnogo važnije učestvovati na svetskom prvenstvu nego sam rezultat.
"Stvari koje su dobro urađene a da nisu u isto vreme lepe, jednostavno ne postoje. Obično talentovaniji tim pobeđuje. Ne možete odvojiti umetnost fudbala od same efikasnosti, igrači koji ne mogu u isto vreme da budu efikasni i umetnici nisu veliki igrači", kazao je Tostao.
On smatra da je do sada bilo individualno lepih poteza, ali da tim nije još uvek prikazao lep fudbal.
"Najbolje momente imali su oni koji nisu velike zvezde. Niko od brazilskih igrača nije pružio svoj maksimum. Ali, kako su utakmice takmičarske, veoma je teško igračima da pokažu sve svoje kvalitete", smatra Tostao.
Pareira na to odgovara da danas svi igraju na rezultat i da ne vidi da bilo ko igra drugačije.
"Osvojili smo pet svetskih šampionata a želimo i šesti", rekao je brazilski selektor.

Pogledajte još