Jelena Dokić obeležila Australian Open

Nakon dvogodišnje pauze, Jelena Dokić se prošle godine vratila tenisu, ali najuspešnije izdanje od povratka imala je na ovogodišnjem Australian Openu. Svaki meč je igrala u tri seta, ali kretanjem na terenu i poenima koje je beležila pokazala je da se i u budućnosti na nju može ozbiljno računati. 

Nakon odluke da se ponovo okrene sportu, javno je priznala da je uvek pripadala Australiji, uputivši na neki način izvinjenje celoj naciji za neprijatne trenutke koje su doživljavali kroz izjave njenog oca. Većina joj je oprostila, a najbolja nagrada stigla je u vidu poziva za nacionalni tim, kao i brojni aplauzi i podrška koju je imala na AO. Iako ju je Dinara Safina, nakon fenomenalnog meča (6:4, 4:6, 6:4) sprečila da se nađe u polufinalu prvog grend slema, nije krila zadovoljstvo zbog najvećeg uspeha koji je ikada postigla na ovom turniru:

- Rekla bih da sam imala odličan start u 2009. godini i mislim da više od ovoga zaista ne bih mogla ni da poželim. Posebno poučan bio je meč protiv Safine, tu sam uvidela šta treba da izmenim da bih nastavila da napredujem. Kada podvučem crtu, mogu samo da budem maksimalno zadovoljna

Šta si u poslednje vreme naučila o sebi?
- Postoje stvari koje me i dalje vuku u nazad. Tenis mi je sada glavna preokupacija i jedva čekam nova iskušenja kao što je Fed Kup naredne nedelje. Nastaviću da radim i očekujem napredak u ovoj godini. 

Da li su ti planovi da igraš manje turnire, dok se ne popraviš na rang listi?
- Ne. Želim da kroz kvalifikacije dolazim do završnica velikih turnira, a nikako mi nije plan da se vratim na čelindže. Mislim da u tom slučaju ne bih imala preveliki motiv. Takođe, moja pozicija će se mnogo popraviti nakon AO, tako da ću na neke turnire moći i bez wild cards. Sada sam već među 100, tako da i planove koje sam postavila pred ovu sezonu sada moram da promenim. 

Da li misliš da si povratkom u tenis napravila pravi životni potez?
- To je sigurno prava i dobra odluka. Olično sam se borila tokom AO i mislim da nikoga nisam razočarala. Mislim da imam šanu da uspem, ako nastavim da radim. Imala sam protivnicu koja je treća na svetu i mislim da sam imala odlične udarce protiv nje, ali bilo je i grešaka. 

Koliko vremena je potrebno da bismo te ponovo videli u 100% formi?
- Svakako da moja forma sada nije još na najvišem nivou, što je i normalno, jer tri godine sam bila van tenisa. Ništa ne može da zameni igranje mečeva i trening. Takođe, potrebno mi je vreme i za psihički oporavak. Mnoge devojke koje su igrale su u treningu već godinama, pa su mnogo lošije prošle. Veliki je uspeh ovo što sam napravila, ali ima još mnogo prostora za napredak. 

Izjavila si da ti je dečko mnogo pomogao da se vratiš tenisu? (old_image)
- Uvek me je bodrio u teškim trenucima i govorio da ne treba da odustanem. Ni tokom ovog turnira nije bilo drugačije. Ako ste sa nekim šest godina, to onda nije ništa neobično. Zajedno prolazimo i kroz dobre i kroz loše stvari. 

Imala si odlične rezultate ranije na Vimbldonu i Frenč Openu, da li su to tvoje omiljene podloge?
- Šljaka mi nije baš omiljena podloga. Msilim da najlošije igram na šljaci, mada sam imala i nekoliko osvojenih turnira na toj podlozi. Skoro celu prošlu godinu sam igrala na šljaci, na čelindžerima, izabrala sam tada taj teži put, a mislim da su tvrde podloge nešto što mi najviše odgovara. 

Da li optimistički gledaš na sledeći grend slem?
- Trudiću se da na svakom turniru dam svoj maksimum. Možda ću se najbolje pokazati tek na US Openu. 

Da li si uspostavila kontakt sa svojim saigračicama iz reprezentacije?
- Pokušale smo da razgovaramo i meni će sve to ići možda malo teže, jer sam se tek vratila u Australiju. Dejvid Tejlor je odličan i ja ću se zaista truditi da dam sve od sebe. Kada Fed Kup počne mislim da ćemo imati dobar i spreman tim i dobru komunikaciju. 

Sa kakvim ambicijama krećes na nove turnire?
- Potpuno je normalno da ne možete u kontinuitetu igrati dobro. Ja ne bih volela da jedan turnir osvojim, a da onda na naredna tri ispadnem u prvom kolu. Želim da postignem kontinuitet u igri i volela bih da svake nedelje igram neko polufinale. Važno je da sam sada pokazala da sam spremna da igram i sa igračicama koje su među prvih 20, pa čak i 10.

Novi izazov za Jelenu Dokić je Fed Kup, pošto će od 4. do 7. februara igrati za tim Australije. Sa saigračicama Samantom Stosur, Kejsi Delakva i Rene Stabs Jelena će igrati u okviru zone Okeanija u Pertu.

www.asutralianopen.com 

Katarina Stojković

Pogledajte još