Robinjo pamti Zidana

BERGIŠ GLADBAH, 28. juna 2006. (Beta-AP) - Utakmica četvrtfinala Svetskog prvenstva u Nemačkoj između reprezentacija Brazila i Francuske mogla bi da bude oproštajna za francuskog reprezentativca Zinedina Zidana.
"Znamo da će Francuska biti težak protivnik, ali se nadamo da će Zidan okončati svoju karijeru u utakmici protiv nas", rekao je napadač Brazilaca, Robinjo.
U taboru brazilske reprezentacije još nisu zaboravili  Zidanovu igru 1998. godine u finalu Svetskog prvenstva u Francuskoj. On je tada postigao dva od tri gola i bio pravi vođa "trikolora" na terenu.
"Bio sam mali, ali to je tužna uspomena. Nadam se da će sada priča biti drugačija", kazao je Robinjo (22).
Zidan je u utakmici osmine finala protiv Španije namestio jedan i postigao jedan gol. Francuzi su dobili utakmicu sa 3:1.
Francuski fudbaler najavio je pre prvenstva u Nemačkoj da će se povući posle tog takmičenja.
Popularni Zizu završiće svoju 12 godina dugu internacionalnu karijeru. On je u dresu Francuske osvojio i Evropsko prvenstvo (2000. godine), tri puta je biran za igrača godine u izboru Fife, a sa Juventusom i Realom osvojio je sve domaće i evropske klupske titule.
Od sadašnjih reprezentativaca Brazila, protiv Zidana su 1998. igrali Ronaldo, Kafu, Dida, Roberto Karlos, Ze Roberto i Emerson.
Brazil, i pored toga što je najuspešnija reprezentacija na svetskim prvenstvima, protiv Francuza nema pozitivan skor. Francuzi su, pored pobede u finalu 1998, eliminisali Brazilce 1986. u četvrtfinalu posle penala. U regularnom toku bilo je 1:1.
Brazil je jedinu utakmicu dobio 1958. sa Peleom u timu. On je tada postigao tri gola a rezultat je bio 5:2.
Od 1998. Brazil i Francuska su se dva puta sastajali. Na Kupu konfederacija u Južnoj Koreji 2001. bilo je 2:1 za Francusku i 2004. u Parizu u prijateljskoj utakmici bilo je 0:0.

Pogledajte još