Kako da vam prolazno vreme u kuhinji bude što bolje

Sledećih pet saveta smanjiće vreme koje provodite u kuhinji.

1. Izvežbajte seckanje crvenog luka
Gotovo da ne postoji jelo kojem luk nije osnova. Dinstanje luka je baza jela, početak svakog dobro skuvanog obroka. Vreme kuvanja možete skratiti tako št uvežbate da što brže cekate luk i na taj način što pre krenute sa daljim procesom pravljenja jela.

2. Pročitajte recept dva puta pre početka kuvanja
Često u receptu zna biti i uputstvo za pripremu određene namirnice za koju vam treba više vremena nego što imate na raspolaganju ili baš tu namirnicu nemate u kuhinji . Da ne bi došlo do odustajanja od pripreme ili nepotrebnih odlazaka u prodavnicu, morate biti unapred upoznati sa sadržajem recepta.

3. Unapred pripremite potrebne namirnice
Bilo da se držite recepta ili ga imate u glavi, uvek možete dodatno uštedeti vreme pripremom namirnica koje su vam potrebne. Dovoljno ih je sve staviti na radnu površinu i teško da možete nešto zaboraviti.

4. Prvo se pobrinite o namirnicama koje zahtevaju dužu pripremu
Različitim namirnicama potrebno je i različito vrieme termičke obrade. Zato je bitno napraviti raspored kada koju počinjemo kuvati da bi na kraju sve bile gotove u isto vreme i da bi jelo bilo spremno za serviranje i konzumiranje.

5. Perite upotrebljeno posuđe dok kuvate jelo
Sve posude i pribor koji ste koristili prilikom kuvanje perite tokom samog procesa jer na taj način radnu površinu činite preglednijom i oslobađate prostor koji bi u protivnom bio nepotrebno zatrpan prljavim suđem.

Pogledajte još