MMF zadovoljan pregovorima sa vladom Grčke

ATINA, 5. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Razgovori trojke poverilaca grčke države i njenih zvaničnika "napreduju", rekao je u nedelju u Atini Pul Tomsen, stručnjak MMF koji učestvuje u pripremi novih mera za uštedu 11,5 milijardi evra u grčkom državnom budžetu i javnom sektoru.

"Postigli smo dobar napredak i verovatno ćemo se početkom septembra vratiti u Atinu", rekao je Tomsen novinarima posle sastanka sa ministrima finansija i zapošljavanja, Janisom Sturnarasom i Janisom Vrucisom.

Grčki ministri su u nedelju počeli sastanke sa stručnjacima "trojke" poverilaca - Poulom Tomsenom iz Danske (MMF), Klausom Masuhom iz Nemačke (ECB) i Matijasom Morsom (EU), o programu mera za uštedu u državnom budžetu 11,5 milijardi evra 2013. i 2014. godine.

"Postoji ozbiljan napor" da se postigne sporazum, rekao je novinarima izvor iz Ministarstva finansija na početku sastanka, naglasivši da je atmosfera "dobra".

Stručnjaci trojke dve nedelje vrše pritisak na Vladu da dodatno smanji javne rashode, uključujući plate i penzije, što ona medjutim odbija u tako kratkom, dvogodišnjem roku jer je Grčka već pet godina u recesiji, sa sve težim socijalnim problemima.

Pogledajte još