Kako da "preživite" prvi radni dan posle odmora

Sigurno i vi često čujete ili i sami kažete: "baš bi mi prijao mali odmor nakon godišnjeg odmora!". To je sada i naučno dokazana stvar!

Eksperti iz oblasti ljudskih resursa su nakon istraživanja došli do zaključka da povratak na posao posle godišnjeg odmora za zaposlene predstavlja veoma veliki stres i da im teže pada od bilo kog komplikovanog radnog zadatka, pa se slažu da je osobama koje su se upravo vratile sa odmora potreban još jedan manji odmor.

Ljudima koji su svakodnevno izloženi stresu pod pritiskom obaveza i rokova, letovanje predstavlja promenu poput boravka u drugom univerzumu u kojem njihov organizam i um žive jedan sasvim drugačiji život. Posle nekoliko nedelja bez gužve, jurnjave i obaveza i sama pomisao na takvu jednu svakodnevicu ljudima veoma teško pada, pa nam se radne obaveze čine mnogo težim nego što jesu i već nakon prvog radnog dana se često osećamo umorno, prazno i nesrećno, kao da na odmoru nismo ni bili.

Međutim, ovaj efekat se može u značajnoj meri ublažiti, kad već ne možemo da ga u potpunosti izbegnemo, piše sajt "24sata.hr", a evo i nekoliko korisnih saveta:

- Već pred kraj letovanja počnite da se u milsima vraćate na posao i u svakodnevnu rutinu.

- Sa odmora se ne vraćajte veče pred polazak na posao, već ostavite tzv “tampon-zonu” u vidu bar jednog slobodnog dana. Taj dan se odmorite od puta, dobro odspavajte i polako se vraćajte u stari životni ritam.

- Ako možete, neka vam prvi radni dan pada u četvrtak ili petak jer će vam vikend koji sledi dati priliku da malo predahnete.

- Par dana pre povratka pozovite kolege i pitajte što je novo na poslu, da biste se na vreme psihički pripremili na sve što vas čeka pri povratku.

- Osim u radnu kolotečinu, vratite se i redovnom, svakodnevnom rasporedu. Idite na kafu u omiljeni kafić, na jogu ili fitnes i što je najvažnije, vratite se uhodanom ritmu spavanja koje je prilagođeno radnom ritmu i ranom ustajanju.

Pogledajte još