Bivši agenti kritikuju Obamu

VAŠINGTON, 16. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Bivši oficiri Centralne informativne agencije (CIA) i specijalnih snaga vojske SAD optužili su predsednika Baraka Obamu da je dozvolio objavljivanje informacija o akciji koja se završila ubistvom Osame bin Ladena i drugim tajnim operacijama.

Na sajt grupe bivših tajnih agenata i vojnika (Special Operations Opsec Education Fund) postavljen je 20-minutni snimak sa kritikama koje je ranije izneo predsednički kandidat republikanaca Mit Romni.

U snimku se Beloj kući zamera što je objavila tajne informacije kako bi istakla Obamine rezultate na predsedničkoj funkciji, ne vodeći računa o bezbednosti tajnih agenata i američkih vojnika.

Bivši agenti i vojnici optužuju Obamu da je požurio sa objavljivanjem detalja o akciji protiv Bin Ladena, umesto da sačeka i "u potpunosti iskoristi informacije" otkrivene tokom te operacije u Pakistanu.

Obama je u više navrata demantovao da Bela kuća stoji iza curenja informacija.

Obamin izborni tim uporedio je te napade sa onima uperenim protiv kandidata demokrata Džona Kerija u predsedničkoj kampanji 2004. "Republikanci pribegavaju toj staroj taktici pošto je Mit Romni u oblasti spoljne politike i nacionalne bezbednosti ponudio samo nesmotrenu retoriku", rekao je portparol Obaminog tima Ben LaBolt.

Pogledajte još