fbpx

Odluka o azilu za Asanža ništa ne menja

LONDON, 16. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak odmah posle odluke Ekvadora da odobri politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, da to "ništa ne menja" i da će on biti izručen.

Britanija je i ranije danas u noti navela da ona namerava da poštuje svoje obaveze i izruči Asanža Švedskoj gde je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Asanž se pre dva meseca sklonio u ambasadu Ekvadora i zatražio azil da bi izbegao da ga Britanija izruči Švedskoj. Osnivač Vikiliksa strahuje da bi potom mogao da bude izručen SAD i da tamo odgovara za špijunažu, posle objavljivanja 250.000 američkih diplomatskih depeša na svom sajtu.

"Razočarani smo odlukom Kita... Medjutim, u skladu sa našim zakonima, pošto je Asanž iscrpeo sve mogućnosti žalbe ovde, britanske vlasti imaju obavezu da ga izruče Švedskoj. Odluka ekvadorske vlade ništa ne menja", naveo je Forin ofis u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Ekvadora Rikardo Patino rekao je danas kada je objavio da je Asanžu odobren azil da je ocenjeno da je osnivač Vikiliksa suočen sa stvarnom pretnjom političkog gonjenja, uključujući i pretnju izručenja SAD, gde po mišljenju ekvadorskih vlasti ne bi dobio pošteno sudjenje i gde bi mogla da mu bude izrečena i smrtna kazna.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.