Protesti u više evropskih gradova zbog Pusi rajots

Sud u Moskvi dosudio je Nadeždi Tolokonjikovoj, Mariji Aljohinoj i Jekatarini Samucevič po dve godine zatvora "zbog huliganizma u moskovskoj crkvi Hrista Spasitelja", prenela je agencija Itar-tass..

Tužilaštvo je za njih zatražilo po tri godine zatvora na osnovu optužbi za huliganstvo, širenje međuverske mržnje i vređanje osećanja vernika zbog izvođenja pesme protiv predsednika Vladimira Putina u moskovskom hramu Hrista Spasitelja.

Na centralnom gradskom trgu u ukrajinskoj prestonici četiri feministkinje, od kojh jedna u toplesu, u znak podrške ruskim pankerkma motornom testerom su presekle drveni krst.

U Sofiji su pristalice grupe "Pusi rajot" na statue sa spomeniku iz sovjetskog doba navukli raznobojne "fantomke" kakve su imali učesnici anti-putinovskih protesta u Moskvi.
(old_image)
Hapšenje Garija Kasparova

U Moskvi su tokom izricanja presude članicama "Pusi rajot" održane demonstracije na kojima je zahtevana oslobađajuća presuda. Policija je intervenisala nekoliko puta, a među uhapšenima je bio i proslavljeni šahista i vatreni Putinov protivnik Gari Kasparov.

Pogledajte još