Koliko vredi Ajfelov toranj?

Kako piše francuski dnevni list "Figaro", najnovija istraživanja pokazala su da bi vrednost Ajfelovog tornja kada bi bila prebačena u novac bila 435 milijardi evra.

Britanski spomenici su, čini se, bar po novčanoj vrednosti daleko iza pariske atrakcije, jer je čuveni britanski spomenik - londonski Tauer, procenjen na 7,5 milijardi evra. Druga velika britanska turistička atrakcija - Stounhendž je na sedmom mestu sa 10,5 milijardi evra.

Ni Rimljani nisu bolje "sreće" kada je ova novčana procena vrednosti spomenika u pitanju. Naime čuveni rimski Koloseuma vredi "svega" 91 milijardu evra.

Na listi čuvenih evropskih spomenika su i katedrala Duomo u Milanu, čija je vrednost procenjena na 82 milijarde evra, kao i madridski muzej Prado (58 milijardi eura).

Postavlja se pitanje kako je ovo istraživanje, odnosno procena vrednosti spomenika vršena. Kako piše "Figaro", pomenuto istraživanje je obavila trgovinska komora italijanskog regiona Monca i Brianca, a merila su bila imidž, brend i vidljivost spomenika.

U deset kriterijuma koje je obuhvatila ova studija spadaju i turistički indeks, prema kojem se uzima u obzir "ekonomska vrednost lokacije, koliko je spomenik čuven, priliv posetilaca na tu teritoriju i sam spomenik". Takođe, tu je i indeks "ekonomske privlačnosti" u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mesta i izvozna vrednost.

Koji od pomenutih velikih svetskih spomenika, ali i onih koji se nisu našli na ovoj listi, je tebe najviše ostavio bez daha?

Pogledajte još