Preko biogoriva do niže cene derivata nafte

BEOGRAD, 24. avgusta 2012. (Beta) - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u petak da bi smanjenju cene goriva moglo da doprinese smanjenje troškova prerade nafte i mešanje biogoriva sa naftim derivatima.

Mihajlovićeva je novinarima prilikom obilaska radova na rafineriji Naftne industrije Srbije u Pančevu kazala da će Ministarstvo energetike pokrenuti izmenu pravilnika o kvalitetu goriva koji će omogućiti da biogorivo bude deo derivata.

Prema njenim rečima, umešavanje biogoriva moglo bi da utiče na smanjenje cene goriva jer se na njega ne obračunava akciza.

Akcize su ozbiljan procenat u ceni naftnih derivata, ali mi smo zatekli jedan opustošen budžet država Srbije i sada treba naći način kako da se taj budžet napuni, ne samo kroz akcize na gorivo, već i kroz akcize na duvan i luksuznu robu, kazala je Mihajovićeva.

Ona je kazala i da postoje načini da i naftne kompanija pomognu da cene derivata budu razumnije i održivije tako što će se smanjiti cena prerade, što može da se desi kada se jedno modernizovano postrojenje kao što je rafinerija u Pančevu, puste u pogon.

Pogledajte još