Nastavljeno suđenje Sanaderu

Najavljeni svedok, direktor švajcarske kompanije krunskog svedoka Roberta Ježića, na čiji je račun navodno uplaćeno pet miliona evra za podmićivanje Sanadera u slučaju Ina-MOL nije se pojavio u sudnici. Stefan Harliman je poslednji svedok tužilaštva, a još je ranije poručio da se neće odazvati pozivu na svedočenje.

Reč je o direktoru švajcarske kompanije Roberta Ježića na čije je račun navodno uplaćeno pet miliona evra, polovina iznosa previdjenog kao mito Sanaderu. Ključni svedok tvrdi da je direktor MOL-a taj iznos isplatio za Sanadera koga tužilaštvo tereti da je uzeo 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje madjarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje.

Svedok Harliman trebalo je na sudu na potvrdi Ježićevo svedočenje koje je tokom postupka negirao ruski naftni magnat Mihail Gucerijev. On, naime, tvrdi da je pet miliona evra on uplatio Ježiću za lobiranje oko projekta Družba Adria, te da su mu Ježić i Hurlimann taj novac ukrali.

Pored slučaja Ina-MOL, bivšem premijeru se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3, 6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

ZAGREB, 30. avgusta 2012. (Beta)

Pogledajte još