Pažljivo s običajima

Na jednom mestu uobičajeni način pozdravljanja i ponašanja može biti neuobičajen, pa i pogrešno protumačen na nekom drugom mestu. Ako ste u Koreji ili Tajlandu, sa manje poznatim ljudima ne treba da se pozdravljate dodirom, zagrljajem ili bilo kojim oblikom fizičkog kontakta, jer se to smatra uvredljivim i nekulturnim pozdravom.

Decu u Tajlandu ne pokušavajte da pomazite ili dodirnete po glavi, jer stariji žitelji Tajlanda smatraju da je glava sveti deo tela i da je u njemu smeštena duša, koja se dodirima može uprljati.

Ako se nađete u sauni u Skandinaviji ili u hamamu u Turskoj, bez obzira koliko vam je neprijatno, skinite svu odeću, jer tamo se veruje da su saune mesta čistoće i unutrašnje refleksije i da sve iz spoljnog sveta treba da ostane van. U najboljem slučaju, uzmite pamučni peškir koji se nalazi na ulasku u kupatilo.

Izuvanje cipela prilikom ulaska na neku kućnu zabavu u Londonu ili Rimu izazvalo bi čuđenje, ali u nekoj dalekoazijskoj kući izuvajte cipele, ako ne želite da uvredite domaćine. Tamo se veruje da spoljne brige i probleme ostavljate ispred kućnog praga, u cipelama.

Ako se nađete u Latinskoj Americi, nikad ne sipajte piće levom rukom, jer to donosi lošu sreću. A u Brazilu prilikom odlaska iz nečije kuće ne dodirujte kvaku, to radi domaćin, jer na taj način brani svoj dom od duhova.

Novogodišnja noć je posebno bučna svuda, a ako ste u Danskoj, nemojte se začuditi gomili polupanih tanjira pred vratima. Danci čuvaju stare tanjire tokom cele godine i u ponoć ih bacaju pred ulazna vrata prijatelja. Mnogo razbijenih tanjira simbolizuje koliko ste društveno bogati, odnosno koliko imate prijatelja.

Ako ste arapskom trgovcu prva jutarnja mušterija, “sefte” ste i on će vam prodati željenu stvar po svaku cenu, jer mu to donosi sreću za ceo dan. Sefte mušterija ne sme da odbije ponuđenu ili čak poklonjenu robu, jer će vas ceo dan pratiti trgovčeve kletve i vradžbine.

Ako, pak, imate prijatelje u Maleziji, u njihovu kuću nije pametno da unosite cveće žute boje, jer oni veruju da ta boja donosi zavist i ljubomoru, pa vas neće smatrati iskrenim prijateljom…
I tako, od meridijana do meridijana, od naroda do naroda, pa i od sela do sela, običaji se razlikuju, a svud se veoma drži do njih. Zato je pred svako putovanje, naročito u dalje krajeve, dobro proučiti tamošnje navade, jer se poštovanje lokalne tradicije svuda lepo prima i mnogo ceni.

Ivana Karalejić
(FoNet)