Preživeli opisao ubistvo Muslimana kod Sanskog Mosta

HAG, 4. septembra 2012. (Beta) - Svedok optužbe Rajif Begić opisao je u utorak na sudjenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom kako je u maju 1992. preživeo masovno ubistvo Muslimana u Sanskom Mostu, koje su počinile snage bosanskih Srba.

Begić je posvedočio da su, 31. maja 1992. na mostu preko reke Sane kod sela Vrhpolje, srpski vojnici i policajci ubili više od 20 muslimanskih muškaraca iz okolnih zaselaka. Precizirao je da su medju ubijenim bili njegov brat i rodjaci.

Snage koje su počinile zločin na mostu, po svedokovim rečima, predvodili su Jadranko Palija i Nenad Kaurin. Na putu od zaseoka Veliki Begići do mosta, Palija je ubio četvoricu Muslimana, medju kojima su bili 70-godišnji starac koji nije mogao da hoda i njegov sin.

Begić je izjavio da je zarobljenicima na mostu naredjeno da se pod batinama svuku, a potom jednom po jednom da skoče u reku. Četvorica vojnika zatim su pucali na zatvorenike u reci i ubijali ih.

Pre nego što je na njega došao red, svedok je, kako je rekao, video kako Palija hicem iz pištolja ubija 16-godišnjeg mladića kraj ograde mosta, a zatim njegovo telo baca u Sanu.

"Kada su meni rekli da skočim, skočio sam, voda je bila plitka, pa sam udario u dno i razbio glavu. Preronio sam ispod mosta i izronio kod stuba...Čuo sam ih gore, kako čekaju da isplivam, neko je rekao: 'Zapeo je za stub, sad će'. Nisam hteo da plivam, da budem laka meta, odlučio sam da ronim. Skinuo sam majicu i bacio je u reku, a ja sam zaronio dva metra iza nje. Zapucali su na majicu rafalno, video sam metke...Nekom srećom, izbegao sam ih i preronio do obale, 50-60 metara", ispričao je Begić.

Pogledajte još