Šta jesti za večeru

Večera je često glavni obrok u toku dana kada na miru jednom dnevno hoćemo da jedemo zajedno sa partnerom ili porodicom. Niko od nas ne želi da preskoči večeru sa njima, čak i kada često čujemo da je jelo uveče loše za figuru. Bečki profesor Hademar Bankhofer otkriva koja večera neće ugroziti figuru.

Nakon 17 časova unosimo 46 odsto naših dnevnih kilokalorija. I kada već moramo da jedemo tako kasno, važno je da jedemo pravilno. Uveče su tabu jela sa puno masti i puno šećera. Izaberite zato laganu supu, pažljivo dinstano povrće ili ribu za večeru. Izbegavajte uveče klasični hleb sa puterom, debelim slojem sira i šunkom.

Ako uveče jedete pastu, neka bude bez masnog sosa. Ugljeni hidrati iz testa se razgrade, ali mast iz sosa se čuva u masnim ćelijama. Idealna večera su špagete sa sosom od paradajza ili sa maslinovim uljem i lukom.

Grožđe, slatke jabuke, mango i banane bi trebalo konzumirati ujutru, prepodne ili popodne. Voće sadrži mnogo voćnog šećera koji uveče goji. Sirovo voće i sirovo povrće uveče ne može u potpunosti da se svari, što može da dovede do nadimanja i procesa vrenja.
Svejedno je kada jedete. Međutim, između večere i odlaska na spavanje trebalo bi da prođu dva do tri sata. 

(Compress)
BEČ, 11. marta 2009.