Opsesija devojkama i suprugama fudbalera

LONDON, 30. juna 2006. (Beta-Rojters) - Negde između priča o logoru u zalivu Gvatanamo i poslednjim političkim istraživanjima, na naslovnim stranama engleskih medija mesto je rezervisano i za barem jednu nasmejanu lepoticu - suprugu ili devojku nekog fudbalera Engleske.
Zaboravite sukobe u Gazi. U ovim danima Svetskog prvenstva u Nemačkoj, nijedan britanski list nije kompletan bez slike supruge Dejvida Bekama ili devojke Vejna Runija.
Te žene imaju i skraćenicu, koju koriste mediji - WAG (wifes and girlfriends, supruge i devojke). To su plavuše i brinete koje su u Nemačku otišle da bi navijale za Englesku, odnosno za svoje muževe i momke.
Tako su "Dejli Telegraf", "Dejli Miror", "San", "Dejli Star" - posvetili svoje naslovne strane u petak Kolin Meklaglin, devojci Vejna Runija.
Ona se slučajno našla pred fotografima u uskom topu dok se šetala jedim parkom sa još šest devojka engleskih fudbalera.
U međuvremenu - skandal - prva među WAG, bivša članica ženskog benda "Spajs grls", gospođa Viktorija Bekam, supruga kapitena Dejvida, izbegla je "devojački dan" i vratila se u London da bi sama samcijata išla u kupovinu i posetila svog frizera.
Da li je ona bila, kao što piše "Star", previše važna da bi dozvolila da splasne njena lepota, ili nešto drugo, ne zna se. Ali opsesija suprugama i devojkama, bez sumnje, ukazuje na dva zakona današnjeg društva - slavni muškarci imaju sklonost da se žene lepim ženama, a fotografije lepih žena prodaju novine.
Ali, čak i prema obično niskim standardima britanskih medija, ovogodišnja WAG-manija prešla je svaku meru. Novine, čak i one koje spadaju u ozbiljne, pune su priča o tome koja je od njih šta obukla, s kim je bila i gde. I naravno, šta je kupila?
Jedna televizijska serija, "Supruge fudabalera", pomogla je da se stvori taj nacionalni mit, opisujući izmišljene nedeljne dijete i orgije uz korišćenje kokaina, i uz sve to prikazujući fantastičnu odeću.
Neizbežno, na tako nešto stigla je i reakcija. Škotski dnevnik Herald skaraćenici WAG dao je novo značennje - "Tupave, anoreksične devojke" (Witlesh Anorexic Girlfriends).
Ipak, ima i onih koji ih brane.
"Oh, znam da bi svi trebalo da ih kritikujemo. U našem prosvećenom, postfeminističkom dobu, svi bi trebalo da osuđujemo to pleme 'pneumatskih grudi', sa veštačkim tenom, kosom, noktima i poremećim vrednostima... Ali, zamislite da ste slavni samo zato što ste nečija devojka i zato što ste dobri u šopingu? Zar ne biste to mrzeli", napisla je kolumnistkinja "Dejli mejla".
"Pa, ne baš. Ja bih to volela. Potpuno me oduševlja pomisao da se jednog dana probudum, samo jedno jutro, i da ne brinem ni o čemu drugom već samo o vremenu kada će se otvoriti radnja Guchi', dodala je.

Pogledajte još