Talibani prete povodom 11. septembra

VAŠINGTON, 11. septembra 2012. (Beta-AFP) - SAD rizikuju "potpuni poraz" u Avganistanu, a Amerikanci su u opasnosti gde god da se nalaze, poručili su avganistanski talibani pred 11. godišnjicu terorističkih napada u SAD 2001.

"Godišnjica 11. septembra obeležava se ove godine u Americi u trenutku kada ta zemlja rizikuje potpuni poraz u Avganistanu - vojni, politički, ekonomski i u svim drugim oblastima, i kada je iscrpla sve načine da produži taj ilegalni rat", poručili su talibani u saopštenju koje je objavio američki centar za nadzor islamskih sajtova (SITE).

U saopštenju se dodaje da rat u Avganistanu, započet "pod izgovorom osvete zbog dogadjaja 11. septembra, nema nikakvu zakonsku ni etičku osnovu".

Iako su SAD u tom ratu potrošile "veliku količinu novca i vojnih sredstava, nijedan Amerikanac nije zaštićen, gde god da se danas nalazi", ističu talibani.

Oni dodaju da nije reč o pretnji, već zakletvi da će braniti domovinu i nastaviti "svetu borbu" protiv "osvajača".

"Povodom 11. godišnjice dogadjaja u septembru, islamski emirat još jednom poziva američke zvaničnike, članice njihove koalicije i njihov narod da prestanu s prolivanjem krvi Avganistanaca nad kojima se vrši represija pod tim izgovorom, kao i da krenu putem razuma umesto putem tiranije i gluposti", kaže se u saopštenju.

Pogledajte još