Biciklom do posla: 8 pozitivnih strana svakodnevne vožnje biciklom

Nekoliko koraka od garaže ili od parkinga do auta, odnosno radnog mesta i korišćenja lifta dovodi do zdravstvenih poteškoća s leđima, nogama, kolenima, vratom i kičmom.

Vožnja biciklom je sve popularniji način rekreacije, a korišćenje ovog prevoznog sredstva za odlazak na posao donosi još više dobrobiti: štedite novac za benzin, a osim što je ekološki način prevoza, biciklisti ređe upadaju u prometne gužve.

Pročitaj osam prednosti svakodnevne vožnje bicikla
1. Kardio vežba
Vožnja biciklom je idealna kardio vežba, zdrava je kao šetnja, ples, trčanje.Ova aerobna aktivnost u pola sprečava rizik od srčanih oboljenja.

2. Telesna aktivnost dva puta dnevno

Odaberete li bicikl kao prevozno sredstvo za prevoz do posla imate mogućnost da se dva puta dnevno baviti telesnom aktivnošću. Čak i kada nemate volje ili vremena uklopiti fitnes u svakodnevicu, ako putujete na posao biciklom, prisiljeni ste dva puta dnevno baviti se sportom.

3. Pomaže u mrašavljenju

Vožnja biciklom pomaže sagorevanje kalorija i dovodi metabolizam u ravnotežu. Skidanju kilograma posebno dopirnosi brža vožnja.

4. Provodite vreme na svežem vazduhu

Putujete li na posao biciklom, provodićete više vremena na svežem vazduhu i suncu koje pruža telu vitamin D. Za razliku od vožnje sobnog bicikla u zatvorenom prostoru, bicikl na otvorenom zahteva više snage.

5. Smanjuje stres
Vožnja biciklom deluje meditativno i smanjuje količinu stresa, za razliku od vožnje automobilom koja često povećava stres. Smanjenje stresa i bolje mentalno zdravlje još je jedna pogodnost vožnje biciklom na posao, jer stres doprinosi debljanju.

6. Jača i oblikuje mišiće
Vožnja biciklom jača mišiće, oblikuje bedra, listove, bokove i zadnjicu, a ako vozite po uzbrdicama, jačate ruke i gornji dio jela kada vozite stojeći na pedalama. Ova aktivnost ne šteti zglobovima, a posebno je preporučljiva za one koji imaju bolove ili ozljede stopala, kolena ili leđa. Iako je mogućnost povrede izrazito mala, budite oprezni i nosite kacigu i štitnike.

7. Gradi izdržljivost, koordinaciju i jača imunitet
Veće udaljenosti dobre su za izgradnju izdržljivosti, a istovremeno kretanje nogu i ruku dobra je vežba za poboljšanje koordinacije. Vožnjom bicikla jačate i svoj imunološki sistem i štitite se od nastanka nekih vrsta raka.

8. Jeftin način prevoza
Biciikl ne troši ništa, osim vaše kalorije. Jedini finansijski izdaci koji vas očekuju su eventualno održavanje i kupovina lanca kako biste zaštitili kada ga parkirate.

Pogledajte još