Vikend spavalice oprez: Dugo spavanje zamara

Oni, međutim, navode da je suprotno uvreženom mišljenju, pogrešno pokušavati subotom i nedeljom da nadoknadimo san, jer time zapravo samo pojačavamo osećaj umora i pospanosti, te se još teže budimo u ponedeljak ujutru.

Tim istraživača sa Univerziteta Sautvestern u Teksasu otkrio je da produženo spavanje vikendom remeti naš cirkadijski ritam - unutrašnji telesni časovnik koji nam govori kada je vreme za spavanje, jelo, buđenje i obavljanje ostalih telesnih funkcija.
Taj ritam, koji se ponavlja svaka 24 sata, je poremećen ukoliko pokušamo da uspostavimo drugačiji, "normalan" ciklus spavanja.
Razvlačenje po krevetu subotom i nedeljom ujutru, dakle, nije efikasan metod za otklanjanje umora koji smo akumulirali tokom sedmice.
Dr Gregori Karter, stručnjak za medicinu sna i koautor studije, savetuje da se vikendom ode ranije u krevet i spava osam sati, a da buđenje ostane u običajeno vreme kako se naš unutrašnji ritam ne bi poremetio.
- Da bismo održali naš unutrašnji časovnik, treba da odemo na spavanje osam sati pre uobičajenog jutarnjeg budjenja - kaže dr Karter, prenosi londonski Telegraf.

Izvor: Agencije

Pogledajte još