U Meksiku uhapšen lider kartela Galf

MEKSIKO SITI, 13. septembra 2012. (Beta-AP) - Horhe Eduardo Kostilja Sančes, za koga se veruje da je lider meksičkog narko kartela Galf, koji kontroliše neke od najvažnijih krijumčarskih ruta duž granice sa SAD, uhapšen je i u četvrtak predstavljen javnosti Meksika.

Admiral Hose Luis Vergara, portparol meksičke mornarice koja je sinoć uhapsila Sančesa u luci Tampiko, rekao je da je krupni, brkati muškarac, poznat pod nadimkom "El Kos", jedan od najtraženijih ljudi u Meksiku.

Taj 41-godišnji kriminalac optužen je u SAD za trgovinu drogom i pretnje američkim policajcima. Američke vlasti ponudile su pet miliona dolara za informaciju koja bi odvela do njegovog hapšenja.

Sančes je danas predstavljen javnosti zajedno sa 10 svojih telohranitelja, od kojih su pet imali modrice po licu i bili su obučeni u kamuflažne vojne uniforme, slične onima koje nose marinci koji su ga uhapsili.

Mornarica je, takodje, pokazala desetine komada oružja, medju kojima je bilo i pozlaćenih pištolja, optočenih dragim kamenjem, kao i skupocene satove.

Vergara je rekao da je pet telohranitelja uhapšeno juče ujutru po lokalnom vremenu u Rio Bravu, u meksičkoj državi Tamaulipas, u kojoj je i središte kartela Galf. Oni su pobegli kada su marinci pokušali da ih uhapse u Tampiku, i odveli su vlasti do Kosovog skrovišta.

Upitan da li ima nešto da izjavi o optužbama i da li ima advokata, Kostilja je danas samo odmahnuo glavom.

Kartel Galf svojevremeno je bio jedan od najjačih meksičkih narko kartela, ali je poslednjih godina znatno oslabljen sukobima sa drugim bandama i policijom.

Pogledajte još