Cilj vojne strategije SAD nije da blokira Kinu

PEKING, 19. septembra 2012. (Beta-AP) - Američki ministar odbrane Leon Paneta dao je u sredu uveravanja Kini da cilj nove vojne strategije SAD, čije težište je preusmereno na Aziju, nije da blokira razvoj Kine nego da "proširi njenu ulogu".

"Naše preusmeravanje na region Azije i Pacifika nije pokušaj da zadržimo Kinu. To je pokušaj da produbimo naše odnose sa Kinom i da proširimo njenu ulogu na Pacifiku", rekao je Paneta u govoru na vojnoj akademiji u Pekingu.

Radi se o stvaranju novog modela u odnosima izmedju dve sile na Pacifiku, rekao je Paneta u obraćanju kineskim oficirima.

Njegove reči namenjene da umire Peking date su u kontekstu jakih tenzija izmedju Kine i Japana, saveznika SAD, oko malog arhipelaga u Istočnom kineskom moru na koji obe ove azijske zemlje polažu pravo.

Iako se vojni kontakti izmedju Kine i SAD zvanično popravljaju, Panetina poseta dolazi u vreme povećanog kinesko-američkog nepoverenja oko više pitanja, ocenjuje agencija AP.

Pentagon je u junu najavio da će američka mornarica prerasporediti svoje snage na Pacifiku i Atlantiku, sa sadašnjeg odnosa 50-50 odsto na odnos 60-40 odsto u korist Pacifika.

Pogledajte još