Dijetalni proizvodi od kojih se zapravo gojimo

Istina je zapravo da veliki broj tzv dijetalnih proizvoda nažalost, ne samo što to nisu, već su ponekad i nezdravi i zbog toga mogu da budu čak i uzroci debljanja. Zato je generalna preporuka da uvek pre izaberete sveže pripremljenu hranu nego gotove proizvode, ma kakvu dijetalnu oznaku da imaju, piše "Dnevnik.hr" i navodi pet namirnica za koje smo uvereni da su dijetalne, a da se od njih zaprvao gojimo:

Dijetalna gazirana pića
Iako imaju manje kalorija i manje šećera nego uobičajeni gazirani napitci, dijetalni napici zapravo stvaraju suprotan efekt od željenog gubitka težine.

Istraživanje koje je sprovedeno prošle godine je pokazalo da ljudi koji su pili dva ili više dijetalnih napitaka dnevno imaju šest puta veći obim struka od onih koji ih ne konzumiraju. Zamka leži u činjenici da telo nakon konzumiranja slatkog ima potrebu za hranom slične vrste.

Voćni frape

Oni mogu da budu prepuni zdravih vitamina, minerala i drugih hranjivih materija, ali ovi napici, pogotovo oni u restoranima brze hrane, bogati su nepoželjnim mastima, šećerima i kalorijama, pa ih radije pravite sami kod kuće sa zdravim sastojcima. Neka vaš frape bude pun voća, povrća, ali ga pravite sa nemasnim mlekom ili drugom mlečnom alternativom.

U širokom luku zaobiđite recepte koji sadrže sastojke poput voćnih sirupa i čokolade. Ako je vaš frape zamena za obrok držite se propisanih 300 do 400 kalorija, ako ga pijete kao međuobrok neka sadrži 200 kalorija, čime ćete postići vidljive rezultate.

Zamrznuti zdravi obroci

Obično ovakvni obroci sadrže povećane količine natrijuma i šećera, kao i drugih nepotrebnih sastojaka koji ne čine dobro vašem telu, pa je pametnija opcija od ove sveže pripremljena hrana i tanjir na kojem polovinu sadržaja čini povrće u kombinaciji s mesom ili integralnom testeninom

Voćni jogurt
Ovakav jogurt je savršen kao međuobrok jer je bogat kalcijumom i proteinima, međutim, količina dodatnih šećera i kalorija u kupovnom voćnom jogurtu prava je zamka zdravoj ishrani. Pokušajte da sami pravite voćni jogurt tako što ćete u običan jogurt dodati sveže voća i kašičicu meda.

Pečeni čips

Oni koji baš ne mogu bez grickalica, često kupuju pečeni čips i slične "light" varijante ne bi li umirili svoju savest, ali je to samo varka. Iako oni sasdrže manje zasićenih masti, sa druge strane obiluju natrijumom i šećerom. Ako već nešto morate da grickate, onda neko to bude sveže narezano povrće uz koje možete piti na primer sok od paradajza koji je veoma zdrav.

Pogledajte još