Tribunal da obaveže Kutiljera na svedočenje

HAG, 20. septembra 2012. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić zatražio je u četvrtak od Haškog tribunala da obaveže portugalskog diplomatu Žozea Kutiljera (Jose Cutillero) da svedoči tokom dokaznog postupka Karadžićeve odbrane, koji bi trebalo da počne 16. oktobra.

Ambasador Kutiljero je 1991-92 bio medjunarodni mirovni posrednik čije su principe za preuredjenje Bosne i Hercegovine u tri etnička dela, početkom 1992, prihvatili lideri bosanskih Muslimana, Srba i Hrvata. Muslimansko vodjstvo, predvodjeno Alijom Izetbegovićem, ubrzo je, medjutim, promenilo stav i povuklo podršku Kutiljerovom planu, kako se veruje, na sugestiju SAD.

U izjavi Karadžićevoj odbrani, Kutiljero je ocenio da je "istinska tragedija" što je taj sporazum potom propao, podsećajući da je mirovno rešenje postignuto u Dejtonu, tri godine kasnije, "gotovo isto", što znači da su "nebrojeni životi mogli biti sačuvani".

Karadžićeva odbrana pridaje veliki značaj Kutiljerovom svedočenju, budući da je on u izjavi potvrdio da je vodjstvo bosanskih Srba u februaru 1992. prihvatilo reorganizaciju BiH u tri etničke zajednice, ali u postojećim granicama. Po optužnici, Karadžić je bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje ujedinjene srpske države na teritorijama BiH sa koje su bili proterani nesrbi.

U današnjem podnesku, Karadžić navodi da je ambasador Kutiljero u aprilu ove godine dao izjavu njegovoj odbrani, ali da odbija da svedoči u sudnici iz uverenja da medjunarodni mirovni posrednici ne bi trebalo da budu svedoci, zato što bi to moglo ugroziti rad takvih posrednika u budućnosti.

Pogledajte još