Smršajte bez gladovanja uz azijsku dijetu!

Ipak ima neka tajna veza između vitkih Kineza, štapića i silnog pirinča...

Pored poznatog pirinča, azijska kuhinja obiluje i mnoštvom drugih zdravih namirnica poput raznovrsnog povrća, voća i začina kojima stanovnici ovg dela Zemljine kugle u najvećem delu mogu da zahvale za vitku liniju, vitalnost organizma i dug život. Pored toga, ovakva ishrane je i ukusna, raznovrsna i bogata.

Ukoliko želite da učinite nešto jako dobro za sebe i svoj organizam, pokušajte da primenite tzv azijsku dijetu koja više predstavlja novi način uravnotežene i zdrave ishrane, nego što je dijeta u klasičnom smislu te reči, što podrazumeva odricanje, gladovanje i konzumiranje namirnica čiji nam se ukus uglavnom baš i ne dopada.

Ono što će se većini najviše dopasti jeste da kod azijske dijete nije važno koliko jedete već šta jedete na dnevnoj, nedeljnoj i mesečnoj bazi kao i to da je ova dijeta vrlo zdrava, a da uz samo malo discipline možete postići neverovatne rezultate, prenosi "Dnevnik.hr".

Svaki dan
Pirinač je glavna žitarica i treba ga jesti svakog dana. Da vam ne bi dosadio, ponekad ga zamenite integralnim rezancima, kukuruzom ili integralni hlebom, ali u što manjoj količini. Na trpezi svakodnevno treba da imate i velike količine raznovrsnog povrća, posebno šargarepe, kupusa, zelene salate, crnog i belog luka, spanaća, blitve, kelja, radiča... Njabolje je jesti ga svežeg u vidu salate sa malo ulja i sirćeta, ali je dobro i kuvano, ali ne prekuvano.

Namirnice koje treba redovno i svakodnevno unositi su i voće, o čijem značaju ne treba da govrimo, kao i soja i orašasti plodovi koji su veoma zdravi i korisni pa ih takođe treba konzumirati na dnevnoj bazi. Isto važi i za ribu i mlečne proizvode, a pre svega za svež sir, jogurt i probiotike.

Jednom nedeljno
Ovde dolazimo do svima omiljenih slatkiša. Njih ne treba da se odričete, ali je dovoljno da se počastite jednom nedeljno. Po azijskoj dijeti, preporučuje se tamna čokolada sa 75. odsto kakaa ili kombinacije poput svežeg sira sa medom i orasima.
Samo jedno nedeljno treba jesti meso živine i jaja, a kombinacija piletine ili ćuretine u kombinaciji sa povrćem i pirinčem je veoma ukusna.

Jednom mesečno
Za razliku od zapadne hemisfere, u azijskoj ishrani se crveno meso se vrlo retko konzumira. Teletinu, junetinu, a posebno svinjetinu trebalo bi jesti što ređe.

Način ishrane koji propisuje azijsa dijeta se pokazao kao pun pogodak jer nema gladovanja, a ishrana je vrlo raznovrsna i zdrava. Ona ograničava masnoće, a gotovo u potpunosti eliminiše štetne zasićene masti koje su, uz šećer, glavni uzročnik nakupljanja kilograma i celulita.

priredila:

Pogledajte još