Milijarder na čelu Gruzijskog sna protiv Sakašvilija

Na predstojećim parlamentarnim izborima u Gruziji najveći protivnik stranke predsednika Mihaila Sakašvilija biće njegov doskorašnji saveznik i finansijer, milijarder Bidzina Ivanišvili koji obećava da će zemlju brzim reformama približiti i Zapadu i Rusiji.

Izbori u ponedeljak će odlučiti ko će biti novi premijer Gruzije koji će zbog ustavnih promena dobiti veća ovlašćenja. U poslednjih osam godina nesporni lider Gruzije Mihail Sakašvili neće moći da se kandiduje na predsedničkim izborima u januaru, a spekuliše se da će posle prestanka mandata preći na čelo vlade.

Ivanišvili biračima obećava agresivne i brze reforme koje bi osnažile demokratske institucije i podstakle investicije, a kaže da mu je namera da približi Gruziju Zapadu i da je jednog dana uključi u NATO, istovremeno odmrzavajući ekonomske veze s Rusijom - za šta i sam priznaje da je veoma komplikovan zadatak.

Anketa koju je u avgustu sproveo Nacionalni institut za demokratiju iz SAD pokazala je da Sakašvilijev Jedinstveni nacionalni pokret ima podršku 37 odsto birača, dok Gruzijski san ima 12 odsto podrške, mada Ivanišvili tvrdi da podrška njegovoj partiji raste.

TBILISI, 29. septembra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još