Sakašvili priznao poraz na izborima

TBILISI, 2. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili priznao je u utorak poraz svoje stranke na parlamentarnim izborima u toj zemlji, na kojima je pobedu odnela koalicija milijardera Bidzina Ivanišvilija Gruzijski san.

"Jasno je da je Gruzijski san osvojio većinu" na izborima u ponedeljak, kazao je Sakašvili, prenela je gruzijska državna televizija.

"To znači da će parlamentarna većina formirati novu vladu, a ja, kao predsednik, u skladu sa Ustavom, olakšaću taj proces kako bi nova vlada počela da radi", obećao je on.

Na osnovu podataka sa 25 odsto glasačkih mesta, na kojima se bira 77 poslanika po proporcionalnom sistemu, Gruzijski san osvojio je 53,19 odsto, a Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret 41,51 odsto glasova, saopštila je Izborna komisija.

To je najveći poraz Sakašvilijeve partije na izborima od 2003, kada je ta stranka na čelu zemlje zamenila partiju bivšeg šefa sovjetske diplomatije Eduarda Ševardnadzea.

Ipak, podela mandata zavisiće i od rezultata izbora po većinskom sistemu kojima se dodeljuje 73 mesta u parlamentu. Prema preliminarnim podacima, Gruzijski san vodi u sedam od 10 okruga u prestonici Tblisiju, tradicionalnom uporištu opozicije.

Pogledajte još