Potrebne duboke reforme u Egiptu

KAIRO, 2. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Organizacija Amnesti internešenel (AI) pozvala je u utorak predsednika Egipta Mohameda Morsija na duboku reformu policije i vojske nakon izveštaja o teškom kršenju ljudskih prava tokom tranzicionog perioda.

Morsi "mora da iskoristi istorijsku priliku i suoči se sa krvavom prošlošću policije i vojske, i da garantuje da niko neće biti izvan zakona u Egiptu" tako što će preduzeti "duboke reforme" u toj oblasti, saopštila je ta nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava.

U izveštajima predstavljenim u Kairu, AI osudjuje "nelegalna ubistva, pribegavanje prekomernoj sili, vojnu i policijsku torturu demonstranata" tokom 16 meseci dok je zemljom upravljao Vrhovni savet Oružanih snaga.

Vojska je vodila Egipat od februara 2011. kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak, do juna 2012. kada je na mesto predsednika došao Morsi.

Morsi koji je iz Muslimanske braće, prvi je demokratski izabrani predsednik Egipta i prvi predsednik koji ne potiče iz vojske.

On je avgusta ojačao vlast tako što je penzionisao moćnog ministra odbrane Huseina Tantauija i preuzeo ovlašćenja vojnog saveta.

Pogledajte još